Vecka 45 – 49 2019 Svensk västkust + en tur till Läsö
4 november – 8 december 2019 181 sjömil
Vecka 45 4 – 10 november 2019 Tångesund – Läsö 66 sjömil 36 km vandring
4 november måndag Tångesund biltur till Uddevalla
Blåsig natt men inga stora vågor tvärs Tångesund i den ostliga vinden. Mulet med lite blå himmel i norr under frukost. Det soliga vädret i norr kom aldrig till Tångesund innan hela himlen mulnade till igen.
Vi sov mycket bra på vår nya sängbotten trots lite vågkluck och lite ljud från riggen.
Efter frukost var det tvättmaskin som gällde. Två maskiner som båda var klara när vi kom tillbaka från en biltur till Uddevalla. Glasögon och en bäddmadrass plus förstås en tur in på ICA-Maxi.
Tillbaka i Moon blev det snart mörkt. Tidbytet förra helgen gör att det plötsligt har blivit mörkt redan på eftermiddagen. Utan byte till normaltid hade det bara tagit två veckor för solen att gå ner vid samma tid som nu.
Annika klippte till bäddmadrassen innan middag. Vi har tidigare bara haft en bäddmadrass som vi spegelvänt och flyttat mellan de bägge kojerna. Hädanefter har vi två kompletta kojer, även om akterhytten för tillfället saknar den smarta kojbotten vi nu installerat i förpiken. Ny beställning på gång.
5 november tisdag Tångesund – Koön, Marstrand 12 sjömil + 9 km vandring
Fortfarande blåsigt från nordost men nu med molnfri himmel.
Frukost och sen full fart på förberedelser för avgång. Fylla vatten var en av dom viktigare förberedelserna nu när vattnet är avstängt i gästhamnarna. Vi blev lite fundersamma på om det skulle fungera att fylla eftersom det var rimfrost på bryggan och uppe i gräset runt slangen.
Flyttade slangen ut i solen och kopplade sen på vattnet som turligt nog flödade som vanligt. Vi har varit noga med att tömma slangen så vi hade kanske fått fram vatten även om slangen varit under nollan. Nu gick det bra och vi passade på att skölja watermakern med det ”gamla” vattnet i styrbordstanken som förhoppningsvis innehåller mindre klor och därmed förlänger vi livet på vårt aktiva kolfilter som skyddar WM mot klor.
Tog på oss merlinounderställ och flera lager utanpå för att klara den bitande kylan i vinden och frigjorde sedan dom tre linorna som håller Moon ut från bryggan. Dom fungerar fint, i varje fall upp till dom 8-10 sekundmeter som nu pressade Moon mot bryggan.
Efter det var den stora frågan, skulle vi klara att ”springa ut” Moon mot den starka vinden?
Först måste vi flytta båten mot norr för att fören skulle passera in över bryggan ”bakom” den stora pollaren på bryggan. Det fixade vi även om det var tufft att trycka ut Moon medan Annika backade försiktigt. När kulfendern var satt vid fören och springtamp apterad kom nästa problem. Skulle ankaret gå fritt över bryggan?
Vattenståndet var absolut det lägsta som medgav denna manöver! Ankaret hade någon centimeter till godo, och med tålamod och en hel del extra varv på motorn fick Annika ut aktern mot vinden och kunde lägga i backen och köra ut mot vinden medan Björn i fören hämtade hem springlinan som suttit runt norra pollaren på bryggan. Lätt som en plätt kan man tycka när vi väl var ute på fritt vatten, men vi konstaterade att det inte låter sig göras med lägre vattenstånd och ankaret på plats i fören.
Väl ute och igång söderut rullade vi bara ut Yankeen eftersom vi hade nästan plattläns ner mot Ängholmen och Kyrkesund:
Nu blev temperaturen klart behagligare med vinden i ryggen och solen rätt i nosen. Men inte såg vi något i det glittrande vattnet framför oss. Mycket speciellt med en lågt stående sol långt fram på förmiddagen. Med järnkoll på sjökort och noggrann uppsikt på närområdet hittade vi alla stångmärken, skär och prickar trots solglittret.
Söder om Kyrkesund drog vi utomskärs ner till Flatholmen och sen ut på Marstrandsfjärden vid Klädesholmen. Vi valde att gå genom fina Flatholmenssundet för att inte få för brant vinkel över Marstrandsfjärden, vilket var ett klokt beslut i kylan när vi konstaterade att vi trots höjdvinsten hade 80 grader vind. Klart kallare än med 120 graders vind! Gick som tåget i friskande vind med kutter och Yankee. Stundtals gjorde vi över åtta knop. Den friska vinden stod sig ända in i Marstrand där vi lovade upp och rullade in förseglen. Inga problem att hitta kajplats nu när de flesta gästbåtar ligger i träda och väntar på nästa sommar.
La oss på Koön eftersom vi skulle träffa Kerstin och äta middag.
Först lunch och därefter kom Kerstin ner för en kopp kaffe innan vi gick en långpromenad bort mot Albrektssunds kanal. Roligt att se omgivningar som vi inte vandrat i tidigare och se hur det ser ut från landsidan. Med båt har vi sett delar av promenadvägen åtskilliga gånger.
Sen bjöds vi på dusch innan en god middag med lammstek och rotfrukter i ugn, en av våra favoriter.
Tillbaka i mörkret, ett riktigt mörker då all gatubelysning var släckt av någon anledning. Bryggbelysningen fungerade som väl var. Den kalla nordostvinden stod fortfarande och det var bara drygt femton grader i Moon. Svårt att värma upp när det blåser lite bakifrån.
6 november onsdag Koön – Marstrand 0,2 sjömil + 6 km vandring
Sov bra i den tämligen svala båten. Efter morgonritualerna gick vi upp till Kerstin som tog oss på en biltur till Instön för att gå en runda på småvägarna där det finns en massa intressanta småhus, mestadels fritidsbostäder, som ligger fint modellerade i terrängen med lagom avstånd till grannar. Till skillnad mot dom nya områdena på Koön vi gått genom tidigare.
Efter lunch flyttade vi över till Marstrandsidan och förvånades över att antalet vinterliggande båtar ökar för varje gång vi är här. Nästan alla är obebodda.
Under eftermiddagen passade vi på att kika in hos Pantaenius som är vårt båtförsäkringsbolag för lite prat om ditt och datt. Nästan hela styrkan var på plats.
Till kvällen träffade vi hela familjen Hammarberg i deras lägenhet som ligger med utsikt över sundet och deras båt Mary. Som vanligt kul med båtsnack med likasinnade över en bit mat.
7 november torsdag Marstrand – Hjuvik 13 sjömil + 6 km vandring
Vaknade lite tidigt av att färjan börjat trafikera sundet. Det slamrar lite ovant för oss som inte är här så ofta. Vinden är fortfarande nordostlig men lite svag, dock bra riktning för att slösegla ner till Göteborg. Efter Albrekssundskanal kunde vi rulla ut förseglen och glida söderut i varierande fart. Av och till gjorde vi bara 2-3 knop för att en stund senare göra uppåt 7. Den vinden den vinden.
Angjorde Crux brygga vid lunchdax och blev strax inbjudna på en värmande soppa.
Sen gick vi en tur till Kay och Lena som bor i Hästevik för en eftermiddagsfika. Där fick vi beskåda underverket, dvs deras förhållandevis lilla husbil som ersatt många års Malö 39 seglande.
Dom berättade om alla platser dom hunnit besöka och skillnader och likheter med seglandet.
Åter till Crux lagom för att se solens sista ljus försvinna bakom Vinga och Fotö. Dom bor med en helt fantastisk utsikt som är svår att slita sig från.
8 november fredag Hjuvik – Hinsholmen 6 sjömil + 4,5 km vandring
En lugn natt vid bryggan och på morgonkvisten började det utlovade regnet. Framåt tio slutade det och innan vinden skulle vrida mot sydost och vidare mot sydväst lämnade vi bryggan med sikte på Hinsholmen. Där hade vi stämt träff med Berit som ska med i Moon några dagar. Började med en handlingsrunda innan vi åkte till hennes lägenhet för att hämta grejor då vi också passade på att duscha. Åter i hamnen tog vi en behövlig promenad till Fiskebäck och via smågatorna tillbaka.
Vi har full koll på väder och vindprognosen inför helgens segling då vi måste vara tillbaka på måndag eftermiddag. Med lite tur stämmer vindriktningarna perfekt för ett besök på Läsö.
9 november lördag Hinsholmen – Läsö 35 sjömil + 2 km vandring
Mulet och svag nordostvind när vi steg up. Tidig frukost för att komma iväg. Det är lätt att glömma bort att mörkret kommer tidigt på eftermiddagen!
Körde söderut i skärgården för att få en bättre vindvinkel mot Läsö. Vid Valö fyr hissade vi på och motorseglade mot Läsö. Vi bestämde oss att ge vinden en timma innan vi bestämde om det var möjligt att fortsätta. Annika såg två tumlare medan vi motorseglade.
Efter en dryg halvtimma kunde vi stänga av motorn och segla i den svaga vinden om fyra – fem m/s. Vinden ökade sakta och nästan en knops medström gjorde att vi fick bra framfart, stundtals åtta knop över grund! Det blev med andra ord en smörsegling med vinden nittio grader över båten. Vi såg tom små revor i molnen men aldrig någon sol.
In i Läsö hamn kom vi vid tvåtiden efter trettiofem sjömil, en hamn som var tom på segelbåtar så när som på en obemannad vinterliggare. Efter en glögg som värmde gott gick vi en kortare sväng runt den tomma hamnen och konstaterade att det nog var tjugo år sedan vi var här senast.
En Hof på den rökiga krogen avslutade promenaden. Mycket förvånade över att rökning fortfarande är tillåtet på offentlig lokal i Danmark, men kanske det är en lokal Läsöstadga…
Middag för tre innan en tidig kväll i en varm båt. Vind, kyla och mycket syre ger stort sömnbehov.
10 november söndag Läsö 9 km vandring
En lugn och sval natt med Reflekskaminen på lägsta gav en morgontemperatur på strax över sjutton grader inomhus. El i Danmark är dyr och vi brydde oss inte om att köpa något kort till mätaren. Värme från Webasto eller Refleks och matlagning på Refleksens kokplatta ger liten elförbrukning.
Efter frukost var det lite läshörna innan kaffe. Det mulna vädret inbjöd inte till förmiddagspromenad utan vi sparade dagens promenad till efter lunch. Gick sedan i skogen öster ut tills vi såg sydöstra fyren. Efter fem kilometers promenad vände vi och gick tillbaka efter stranden. Fina klitter att vandra över med kritvit sand för att komma ner till norra stranden.
Tillbak i byn gick vi inom butiken och fyndade på lite flaskmat…
I Moon fick vi en välförtjänt glögg med pepparkaka och grönmögelost. Vi hade ju trots allt gått nästan en mil i kylan! Avslutade dagen med Annikas Thaikycklinggryta till middag.
Nu hoppas vi bara att den utlovade sydvinden kommer i natt för seglingen tillbaka till Göteborg.
Vecka 46 11 – 17 november 2019 Läsö – Tångesund 83 sjömil 36 km vandring
11 november måndag Läsö – Göteborg 36 sjömil
Mulet men ingen nederbörd när vi vaknade i Österby på Läsö.
Vinden hade helt enligt prognosen vänt till sydlig och med hyfsad styrka, en vindstyrka som skulle öka mot eftermiddagen. Frukost och sen kastade vi loss och styrde ut ur hamnen medan solen gjorde vissa försök. Hissade en revad stor och fulla försegel vilket visade sig vara helt rätt val då det friskade i när vinden fick fritt spelrum öster om Läsö.
Strömmen satte oss mot norr och vi fick inte någon extra fart med oss av den, men bättre vindvinkel eftersom vi fick hålla upp pga strömmen. Balanserade på 130 graders vindvinkel för att kunna ha båda förseglen och det gav oss full fart på Moon. Nästan samma fart som på utvägen trots avsaknad av strömhjälp. För att få stabil gång i den branta sjön gick vi in söder om Tistlarna och sen blev det läns upp till Hinsholmen.
Hela vägen kunde vi höra det på nedvägen fångade flötet runt propellern som bankade lite försiktigt mot skrovet. Den satt troligen löst på propellern och det var inga problem att få drivning vare sig fram eller back så det var bara att vänta till lämpligt ställe för att pilla bort resterna.
Under seglingen hade vi först besök av en vilsen duva som efter en stund lämnade oss och kraschlandade i vattnet. Strax efter kom en liten bergfink som var mycket orädd satt och kurade på några olika ställen. Annika flyttade på den då den satt i vägen och det accepterade den utan knot. Efter en halvtimme verkade den ha piggat på sig och flög iväg på stadiga vingar bortåt Vrångö.
Direkt efter angöring åkte vi hem till Berit för dusch innan vi åkte till Lars och Brita för tidig middag. Därefter åkte vi med Lars till SXKs Teknikmöte innan vi gick hem till Moon.
12 november tisdag Hinsholmen – Koön, Marstrand 19 sjömil
Lugn natt vid bryggan. En hel del regn under natten och förmiddagen.
Birgitta och Johan från Xavita kom på besök till kaffet. Dels för att se Moon och dels för att snacka lite avseglargrupp. När dom gått åt vi en salladslunch medan vädret klarnade upp. Kastade sen loss och styrde ut ur hamnen med flötet fortfarande kring propellern. Bryggan var för hög för att ens försöka pilla loss.
Rullade bara ut Yankeen eftersom det skulle blåsa rackarn och vara plattläns sträckvis upp till Marstrand. Väl ute på Rivöfjorden ökade vinden och vi fick bra fart trots bara ett segel. Just som vi passerade Lilla Varholmen fick vi första squallen. Mycket vind och tungt regn medan vi ”flög” förbi färjorna i dålig sikt och tända lanternor. Hade lite tur med färjorna som låg kvar inne och den kommande var långt borta i sundet mot Grötö. Björköfärjan hade nog väntat in oss för dom gick precis som vi passerade nära färjläget eftersom vi valde att gå öster om Björkö pga vindriktningen.
Trots vägvalet tvingades vi att gippa innan vi kommit loss från Björkö och sen gippa tillbaka lite senare när leden gick mera mot nordväst. Fick två lättare skurar med mycket vind på vägen upp mot Albrektsunds kanal där vi rullade in Yankeen i lä av berget.
Lite blåsigt inne i Marstrand men bryggan på Koön låg parallellt med vinden varför det var enkelt att förtöja Moon med fören mot vinden. Den låga flytbryggan var som gjord för att ta bort resterna av flötet med tamp men döm av vår förvåning – det var helt rent runt propellern. Innan vi lämnade Hinsholmen hade vi gjort några korta iläggningar av fram och back och under seglingen lossade uppenbart resterna.
Vid sjutiden satt vi på Havshotellet för middag tillsammans med Per, en gammal kompis från ”förra livet”. Många tänkvärda reflektioner om då och nu avhandlades under en trevlig middag, medan vinden genom sundet successivt minskade.
När vi vid tiotiden gick hem till Moon var det stjärnklart och nästan vindstilla bland husen. Ute i sundet där Moon låg blåste fortfarande en laber bris från syd.
13 november onsdag Koön – Nordön 6 sjömil 4 km vandring
En mycket regnig natt som avslutades med lite åska tidig morgon. Frukost medan regnet avstannade och ersattes med solsken efter tio.
Tindra kom på besök för att se våra försök att minska kondens på fönsterramar. Tindra ligger vinterförtöjd i Marstrand. Kastade därefter loss och motrade runt Koön och Instön till Nordöns marina där vi förtöjde vid mastkranen nära KMS klubbhus.
Promenerade över till Instön för tidig middag hos Bengt och Inger som dragit ihop en försvarlig grupp seglare varav vi kände några sen tidigare. Fick skjuts tillbaka av Tindra för föredrag på Nordöns båtklubb inför 65 trevliga båtmänniskor. Lite speciellt att ha Moon parkerad alldeles utanför föreläsningslokalen. Det blev för många mera fysiskt påtagligt än bara bilder. Dessutom väldigt skönt att bara ha några meter hem efter avslutad kväll.
14 november torsdag Nordön – St Askerön 14 sjömil + 4,5 km vandring
Lugn natt med regn som startade strax före frukost. Regnet slutade vid tiotiden strax efter att Bengt kom på båtsyn. Strax före lunch kastade vi loss efter att ha fyllt vattentankarna. Det senare väldigt skönt eftersom alla ställen vi gästat haft vattnet avstängt inför vinterns frost.
Seglade mot Askeröarna men halvvägs försvann all vind och det blev Perkins som fick stå för framdriften. Alldeles före passagen under Tjörnbron såg Björn en tumlare. Halv tre förtöjde vi på Stora Askeröns lilla marina med Duos besättning som mottagningskommitté på bryggan och efter en glögg i Moon travade vi upp i skogen runt deras fastighet. Rena John Bauer skogen. Innan mörkret kröp vi in i deras lada som successivt byggs om till en blandning av bostad och verkstad. Efter en god middag vandrade vi i mörkret tillsammans ner till Moon. Christer och Ulla gick tillbaka hem medan vi avslutade kvällen med lite läsning innan en tidig säng.
15 november fredag St Askerön – Tångesund 13 sjömil + 3,5 km vandring
Ingen vind under natten och dessutom inget regn. Strax före frukost började en nordost dra rätt i sidan på Moon. Lite choppigt men helt komfortabelt.
Dock tryckets vi mot bryggan varför v i inte drog på avgång tills vinden ökade. Med springtamp och stor kulfender kunde Annika först trycka ut aktern mot vinden, backa några meter i den trånga viken och för att sen dra på fram med fullt roder för att få ut fören mot vinden. Med lite mera vind i den trånga viken med en Y-bom framför Moon hade vi nog behövt förhala oss bakåt och springköra ut fören istället.
Rullade ut en Yankee och gled mot Skåpesund och Stigfjorden. Inte mycket vind att skryta med och det syntes på farten. Av och till under tre knop.
Vi bestämde oss för att runda norr om Lyr för att slippa gå rätt mot den kalla vinden in i Tångesund, ett beslut som var helt rätt kände vi när vi fick halvvind längs Lyr. Sista sjömilen försvann vinden mellan Lyr och Orust varför det blev motor sista biten.
Extremt lågt vatten när vi kom in till bryggan. Skönt att bryggan har hög brädskoning så att fendrarna inte smiter in under. Nu konstaterade vi också att vi inte kan komma under brädverket. Moon har bara tjugo centimeter till botten, dvs fendrarna kommer inte under även om vattnet sjunker mer än tjugo cm…
Lagom tid för lunch när vi förtöjt. Efter lunch pumpade vi ur all olja ur den varma motorn. Första oljebytet i år. Vår Perkins har många driftstimmar mellan oljebyten enligt manualen.
Avslutade den ljusa delen av dagen med en handlingspromenad till Mollösund samtidigt som vi satte på en tvättmaskin.
16 november lördag Tångesund
En regnig och blåsig natt och morgon. Uteaktiviteter fick vänta, istället kastade vi oss över olje- och filterbyte som senast gjordes för ett drygt år sedan inför vinterdvalan i Helsingborg. Alla tre CAV-dieselfilter blev också utbytta. Det är en modell som inte är servicevänliga alls med mycket spill som följd. Bättre med Racor som man enkelt lyfter rakt upp utan spill, en filtertyp som vi installerat mellan huvudtank och dagtank. Vi spar bytet av Racorfiltret och impellerkontrollen till ett senare tillfälle. Ytterligare fördel med Racor är att man nästan inte behöver pumpa fram ny diesel efter bytet. CAV filtren måste fyllas och det är ingen liten mängd att pumpa fram. Med Moons dagtank är det visserligen bara att öppna en kran, men det är bara för dom med dagtank…
För övrigt närmar sig nu vår Perkins 6000 timmar och har uppfört sig väldigt bra, särskilt med tanke på dom tämligen allvarliga misshandlingar både vi och tidigare ägare utsatt den för. Backslaget fick också ny olja. Motorn med tillbehör sitter inte precis servicevänligt under durken vilket gör att det mesta med motorn tar tid.
Under året har vi hittills seglat och motrat 3500 sjömil och vi byter olja med 400 timmars intervall. Räknar man ner antalet motortimmar med 45 minuter per angjord hamn och ankring så har vi i år motrat ca 1500 av dom 3500 sjömilen på gång.
17 november söndag Tångesund
Gråväder med en skvätt regn då vi gick upp. Den nordostliga friska vinden vred under natten till svag västvind och temperaturen börjar närma sig 10 grader – plus alltså. Nästan för varmt i bingen under vintertäcket trots öppen däckslucka. Spegelblankt vatten kring Moon och så där tyst som det bara blir en tidig söndagsmorgon utan regn och vind.
Frukost och läshörna kring matbordet under förmiddagen innan dagens plikter tog vid. Tömma torktumlaren och kapa färdigt den nya bäddmadrassen i förpiken. Madrassöverdraget ska också anpassas och sys ihop vilket Annika gjorde uppe på golvet i tvättstugan.
När himlen ljusnade lite körde vi en sväng mot Ellös för att gå en runda i en bokskog. Men det var en lokal väderförbättring över Mollösund. Bara några kilometer norrut var det drissel och råkallt. Enda nyttan med bilturen var ett kort besök på bryggorna i Ellös och slängde lite skräp på återvinningsstationen. Tillbaka i Moon drog vi på värmen och la ut den nyfriserade bäddmadrassen som nu passar perfekt.
När det skymmer vid fyratiden är det återigen spegelblankt och helt tyst omkring oss.
Väldigt skönt att kunna varva ner efter tio dagars seglande i denna ostörda miljö.
Vecka 47 18 – 24 november 2019 Tångesund – Helsingborg med bil 33,5 km vandring
En vecka på landbacken med biltur till Helsingborg mm
18 november måndag Tångesund 6 km vandring i området
Sovit skönt på den färdiganpassade bäddmadrassen. Den nya luftiga botten som vi installerade för nån vecka sen fungerar perfekt. Varje morgon kör vi fläkten under madrassen som sitter ovanför ett element och på kort tid har nattens kyla och eventuell fukt under madrassen blåst bort. Runt madrassen har vi en luftspalt som gör att den varma fläktluften kan ta sig upp längs sidorna och inte minst vid fotändan. Vi lägger oss på en varm madrass men sover sen helt ouppvärmt med luckan öppen. Fläkten i kombination med lite värme på elementet gör att det blir fort varmt och ventilerat igen efter uppgång.
En grå dag med lite regn då och då som vi mestadels ägnade åt att sortera grejor som vi tillfälligt lagrat i husets källare. Fler prylar som står i sjöboden väntar på sortering. Bilen är nu tillfällig lagringsplats för sånt som ska slängas respektive lagras på annan plats tills vidare.
Avslutade dagen med en promenad in till Mollösund innan dagsljuset försvann. Lite udda att se ut över ett hav som är helt utan vind.
19 november tisdag Tångesund
Lite sydostvind från tidig morgon och lite stilla regn.
Efter frukost slutade regnet men helmulet fram till lunch då vi faktiskt fick lite revor i molnen.
Pysslade med utombordaren uppe i husets källare hela förmiddagen. Vi fick inget kylvatten härom veckan då vi skulle serva motorn så nu är det demontering och koll av impellern som gäller. Efter att ha lossat växelhuset kommer pumpen med impellern åtkomlig och efter demontering visade sig inget att anmärka. Bara att fetta in och skruva tillbaka och provköra igen efter att ha bytt olja i drevet. Men dagen hade redan hunnit bli mörkgrå så det får vänta till en annan dag.
20 november onsdag Tångesund – Göteborg 6,5 km promenad
Ny dag med regn i luften men som slutade fram på förmiddagen. Efter en normal morgon packade vi ihop lite pryttlar för att vara borta från Moon i en dryg vecka. Första anhalt Göteborg där vi checkade in hos Berit lagom till en sen lunch/tidig middag.
Till kvällen gick vi hem till Johan och Birgitta som lockat sex avseglande besättningar till ett första möte i en av två avseglargrupper. Vi har anmält oss med tanke på att vi har planer på att segla lite längre dom närmaste åren – igen…
Vi ska hålla oss i norra atlanten och den sträcker sig som bekant från ekvatorn till nordpolen och begränsas av Nordamerika i väster. Kanske blir det en sväng till Karibien efter sommarens försök för tredje gången att nå Island och vidare till Grönland efter att ha gjort hela eller i alla fall en lång bit av den Norska kusten.
Hälften av deltagarna hade vi träffat tidigare och gemensam nämnare är att alla tänkt sticka inom 1-3 år. Grupp två har lite längre framförhållning.
21 november torsdag Göteborg 5,5 km vandring
Frukost med utsikt över Göteborgs hamn i gråvädret. Nästan inget regn och fortfarande riktigt ljummet, dvs 7-8 grader. Gick en runda innan vi lagade en tidig middag för att till klockan sex vara på plats hos Albatross Segelmakeri för att lyssna på Bengt Falkenberg prata Seglin i hårt väder tillsammans med att 40-tal seglare. Det var flera år sen vi sist hade lyssnat och lärt oss en hel del, likaså den här gången. Vi håller med Bengt om att det är dom spektakulära hårdvindsseglingarna som sitter bäst i minnet.
22 november fredag Göteborg – Bua – Helsingborg 3,5 km promenad
Packade ihop våra pryttlar efter frukost och körde söderut med ett stopp i Bua hos Anders och Agneta innan vi på vägen söderut stannade ytterligare en gång. Nu i Falkenberg hos Engelsons, en butik för jakt- och fritidskläder, som visat sig ha bra och billiga kläder.
Vidare till Helsingborg där vi ska stanna några dagar innan vi återvänder till Moon. Björns mor blir nu 94 och klarar sig på nästan egen hand i sin lägenhet alldeles vid stranden av Öresund.
Gråvädret är så kompakt att vi bara såg fyrljuset i Helsingör under en promenad innan eftermiddagens ljus försvann.
23 november lördag Helsingborg 4,5 km vandring
Ännu en grå dag men utan regn. Efter förmiddagens handlingstur tog vi bilen till Söderåsens Nationalpark, en dryg halvtimmes bilresa österut, för en vandringstur. Vi som inte varit där tidigare blev positivt överraskade av den mycket speciella miljön trots dålig sikt i eftermiddagens avtagande ljus. Gråvädret gjorde inte saken bättre men besöket bidrog med kunskap om nationalparken och Skånes roll och plats ur geologisk synvinkel. Hit må vi återvända i bättre ljus och i alla årstider. Fascinerande är bara förnamnet.
24 november söndag Helsingborg 7,5 km vandring
Lite högre i tak under dagen men fortfarande grågrått och ljummet. Gjorde inte så mycket under dagen mer än en tvättmaskin och dammsugning av bilen som står i garage.
Sen eftermiddag gick vi tur och retur Hittarp för att träffa Anders och Ulrika, ett par vi träffade förra vintern som planerar avsegling till våren mot varmare klimat.
Vecka 48 25 nov – 1 dec 2019 Helsingborg – Tångesund – Gullholmen 10 sjömil 23 km vandring
25 november måndag Helsingborg 10 km promenad i området
Lika grått väder som förra veckan när vi klev upp. Knappt att Danmark kunde skönjas i diset över Öresund. Slö förmiddag inomhus. Efter lunch vandrade vi in till staden för att bl a besöka Handelsbanken. Annika har tröttnat på ”vår” banks nya hopplösa webbsida, vilket var droppen som fick oss att besluta oss för bankbyte.
Tillbaka i lägenheten var det dags för tårtbak. Den familjetraditionella ”succétårtan” bakades inför morgondagens födelsedag.
God middag avslutade en grå dag.
26 november tisdag Helsingborg 6 km vandring
Ännu tätare grådis. Björns mor fyller 94 i dag. Kaffe och tårta fick vänta till efter vår storhandling. Tisdag är pensionärsrabatt på ICA, varför vi av naturliga skäl handlade för den kommande månaden just som affären öppnade.
Tillbaka med åtta bärkassar och efter uppackning blev det födelsedagskaffe med en tårta som uppfyllde alla högt ställda förväntningar. ”Snuskigt god” är en gammal kommentar i släkten om tårtan och den är fortfarande målande sann.
Efter lunch tog vi en promenad i det täta grådiset innan middag.
27 november onsdag Helsingborg – Varberg – Väröbacka plus 2 km vandring
Ännu tätare grådis, trodde nästan inte det var möjligt…
Frukost och kaffe sen bar det iväg mot norr och passerade Falkenberg utan att besöka Engelsons! I Varberg hoppade Annika av vid sjukhuset för lite kontroll medan Björn fortsatte till bilbesiktning. Lite slitna bromsbelägg men i övrigt helt ok, på bilen alltså…
Efter att ha hämtat Annika inne i stan fortsatte vi norrut till Väröbacka/Bua.
Asplunds hade fastnat i vaccinationskön varför vi tog dagens promenad in mot Bua för att möta dom. Vi hann nästan ända fram och började så smått fundera på var mottagningen låg för att inte gå förbi och missa vår skjuts tillbaka.
En trevlig eftermiddag och kväll med snack, mat och lite koll på bilder från årets segling.
28 november torsdag Bua – Tångudden bara bilkörning utan promenad.
Upp tidigt trots gråväder med lite drisselregn.
Frukost och sen gav vi oss av mot Billdal för att kolla in Sportmansships utgallring av seglarkläder. Hittade bara några piketröjor i fyndlådan. Fortsatte in till stan för fika hos Lars och Brita med lite datorjobb för Annika. Vi fick med oss Lars utbytta PC för att se om den kan fylla ett ”skrivmaskinsjobb” i Moon.
Handlade och tankade på Myggenäsets livs, en lite dyr och knepigt ”exklusiv” ICA butik. La på ett brev i Varekil med påskrivna blanketter till Handelsbanken. Hade varit löjligt om vi bytt från Swedbank till SEB dan innan det avslöjades att även dom haft fler fingrar i syltburken än både Danske och Swedbank!
Hemma i Moon småregnade det medan vi bar ner allt från bilen i fyra vändor. Inte klokt vad man samlar på sig under nio dagar.
Värmen i Moon var nerställd till nästan ”snöflingan” på termostaterna och 1kW på elpatronen, men räckte ändå till dryga fjorton grader. En temperatur som snabbt steg med uppvridna termostat och fyr i Reflekskaminen. Borta bra men hemma bäst är ett väldigt sant talesätt!
För mörkt för promenad så det blev bara vila och mat under kvällen. Men det blev inte så.
Plötsligt insåg vi efter middag att om det skulle bli snöblandat regn under natten och frost på morgonen så skulle slangen vara frusen på förmiddagen. Alltså var det bara att palta på sig och gå ut i vinden för att fylla vatten i Moons båda tankar.
Passade också på att spola watermakern med det gamla vattnet som förhoppningsvis bara har lite klor kvar efter att ha lagrats två veckor i tanken. Vi tror att vi sparar kolfiltret som skyddar membranet mot klor.
En timma senare var tankarna fulla och Björn kunde återgå till värmen inne i Moon.
29 november fredag Tångudden 5,5 km
Tuff nordostvind under natten, men vi sov bra trots lite gung. Alltid skönt att komma hem till egna sängen!
Sol men kallt och blåsigt när vi klev upp. Hela världen var isbelagd med nattens snöblandade regn som fryst till en vit skrud på det mesta i vår omgivning. Tack och lov att vi fyllde vattentankarna igår. Slangen upp till huset låg frusen under lager av is och snö.
Efter frukost kastade sig Annika på jobbet att fixa till akterkojens nya fjädrande botten som vi hämtade igår på DHL i Göteborg.
Resten av dagen ägnades åt studerande och skrivande om AGM batterier kontra Litium. Båtvärlden verkar lite för snabbt anamma den nya batteritypen utan att ta med alla skydd- och styrfunktioner som yrkesanvändaren ser som nödvändiga… En del försöker gå runt de nödvändiga systemen med att bara delvis ersätta båtens behov med Litiumbatterier och behålla AGM för dom stora förbrukarna! Vad var då meningen? Dessutom verkar det som, med hjälp av marknadsföringsargument, en viss nonchalans insmugit sig mot styr- balansering och skyddsbrytare. Så kallade plug and play batterier med brytare på kretskort och enkel balansering av enskilda tolvvoltsbatterier förekommer flitigt i reklam och båtpress! Visst kan det fungera en tid med små förbrukare och ev. kort livslängd på batterierna. Men inte är dessa plug and play en lösning på lite större elsystem med el-winchar, bogpropeller, hydraulicmotorer mm.
Vi valde i vintras efter många turer i batterivärlden att stanna kvar vid AGM trots att det ser ut som det finnas en uppenbar fördel med Litium. Man behöver t ex inte ladda det fullt varje gång för att behålla full kapacitet (jmf. sulfatering av blybatterier).
Men inte ens det verkar vid nagelfaring vara helt korrekt. Vi i båtvärlden har nog en bit kvar innan litium är helt anpassat till en större segel/motorbåt med lite varierande elförbrukning.
Särskilt för oss båtboende, som när vi ligger still och använder landström kontinuerligt, då litium inte gillar underhållsladdning. Hur det sen går med solpaneler och vindsnurror som ger ”underhållsladdning” har vi bara funderat på (eftersom vi inte har några…).
Helt utmattade åt vi en sen och som vanligt mycket god salladslunch!
Eftermiddagen ägnade vi åt promenad upp till utkiksberget i Mollösund i det klara men lite vitriga och vindiga vädret. Vid fyratiden blir det mörkt och senare blev det middag. Kokt potatis och hälleflundra i ugn. Det är verkligen inte synd om oss!
30 november lördag Tångesund – Kärringön –Gullholmen 6 + 4 sjömil 3 km vandring
Fortfarande flera minusgrader och soligt när vi vaknade. Spegelblankt och ingen vind i sundet.
Frukost och sen lite funderingar kring helgens aktiviteter. Svag nordväst gjorde planerna på Käringön lite motsträviga. Men till slut bestämde vi oss för att kasta loss och styra ut trots att det blev motor rakt mot den lilla vind som stod nordväst om Mollösund. Körde mellan skär och bränningar för att undvika att komma tvärs dyningen som trots allt rullade in från Måseskär.
Stor förvåning när vi upptäckte att det redan låg fyra segelbåtar i Käringöns inre hamn.
Vi förtöjde utanpå en HR372 och gick en sväng på ön. Det var annonserat ”Julmys”, men det bestod mest av olika godsaker att köpa… Lotshotellet bjöd dock på våfflor som tillsammans med lite glögg slank ner innan vi gick tillbaka till Moon.
Båtgrannen bestämde sig för att gå hem till Ellös och vi passade på att också avgå när vi ändå var tvungna att kasta loss för att släppa ut grannen. Körde den västliga ”leden” upp mot Gullholmsleden i svag motvind och platt vatten. La till i Gullholmen vid halv tretiden och igen förvånades av antalet båtar med folk ombord. Sex gästande segelbåtar och två vinterliggare på gästbryggan inne i hamnbassängen! Gick en kortare promenad i det underbara ljuset när solen bara har ett tiotal grader kvar till horisonten.
Hamncaféets kvällsmeny lockade men var fullbokad, varför det fick bli den bästa restaurangen Gullholmen har att bjuda i kväll. Alltså middag i Moon är oftast det bästa valet om det inte är sociala aktiviteter som påkallar besök på offentliga förrättningar…
1 december söndag Gullholmen 7 km vandring
Lugn natt och lite gråstrimmig himmel på förmiddagen. Roade oss med diverse skrivarbete ända till lunch. Båtgrannen skulle inte gå under dagen och vi konstaterade att vi låg kvar utanpå. Det var bara en plats ledig bakom oss när vi gick på tur. Började vandringen västerut och hittade så småningom en med orange färg markerad stig över berget söderut. Nästan sol och snålblåst från väster och fortfarande is på vattnet i pölar och dom små sjöar vi gick förbi. Enda kompisarna utefter vägen var en flock med kor. Avslutade turen med att gå längs Gatan på lilla Gullholmen. Just som Björn säger att han varit på besök i ett av husen i samband med ett jobbmöte för mer än tjugo år sedan knackar någon på glaset i närmaste huset. Dom kände igen oss och snart satt vi runt matbordet och år lussekatter. Härligt med oplanerade möten. Visade sig att familjen tillbringar nästan alla helger på Gullholmen. Innan mörkret la sig gick vi hem till Moon för att familjen skulle kunna ta sig över till Orust och bilen hem till Götet. Moon hade nu en ledig plats framför nära bryggans elkontakt. Snabbt och lätt flyttade vi fram till en egen plats längs bryggan och gick in för att tulla på glöggflaskan vi fick av Anders i torsdags.
Vecka 49 2 -8 dec 2019 Gullholmen – Marstrand 22 sjömil 29 km vandring
2 december måndag Gullholmen 11km vandring
Vindstilla och solsken när vi vaknade. Kallt, fortfarande fruset på bryggorna. Ingen trängsel – alla helggästande båtar hade lämnat. Vid frukost bestämde vi oss för att stanna kvar på Gullholmen i fina vädret. En promenad ner till Hermanö Huvud lockade som ett bättre alternativ till att motorera hem till Tångesund. Den hårda vinden på tisdagen är förskjuten i prognosen så vi kan nog få en fin segling i morgon.
Lite skrivbordsjobb under morgonen innan vi paltade på oss och klev iväg söderut utefter Hermanös ostsida. Det hade nu varit frost i flera dagar och både berget och allt fritt vatten var fruset. Första biten söderut gick vi på grusvägen men vek senare av in på småstigar. Stigarna var bra att gå på så länge dom låg i skuggan, men alla spänger var riktigt såphala. Väl upp på fria berget visade det sig att där solen kom åt att smälta ytfrosten blev det riktigt slipprigt då den nyss solsmälta frosten frös igen då berget fortfarande höll flera minusgrader. Det positiva med tidigare dagars frost var att vi kunde gå på dom nu frusna tuvorna över sankmarker som annars hade varit väldigt blöta och svårforcerade.
Nästan ända framme vi Hermanöhuvud hittade vi ytterligare en markerad stig som vek av mot sydost och den mynnade så småningom vid grusvägen nästan så långt söderut man kan komma på ön. På väg dit satte vi oss en stund i solen med fin utsikt över vattnet och små öar och skär. Efter att ha ätit upp medhavda frukten traskade vi tillbaka till Moon.
3 december tisdag Gullholmen
Det blev varken promenad eller segling – regn redan före lunch. Vinden skulle visserligen bli bra för hemsegling men regnet ville inte ge sig så beslutet att stanna till morgondagen var lätt att ta.
Sent på kvällen fick hamnen ytterligare en gästande båt, annars var det nästan ingen rörelse under hela dagen.
4 december onsdag Gullholmen – Tångesund 9 sjömil 3,5 km vandring
Startade tidigt i solippgången men lite för svag vind för segling. Redan före tio låg vi fastknutna på bryggan i Tångesund och strax efter kom Elisabeth och Roger ner på visit. Dom är hemma nu för jul och lite till.
Vi hade ett lunchmöte att passa i Henån så efter lite sorterande av prylar tog vi bilen till civilisationen. Lars och Ingela, som seglat Crusader bor sedan 2006 på gångavstång från Henåns centrum tog emot oss för lunch och en massa båtsnack förstås. Sist vi var på besök var 2007 när dom nyss byggt huset – tiden går… Mätta och glada gick vi alla på en tur ner för backarna och runt samhället och upp igen. All frost var nu som bortblåst – läs bortregnad och lufttemperaturen låg på 6-8 plusgrader. Förvånande låg det en hel el is i inre delarna av Henåns hamn.
Dagarna är visserligen korta men när man som vi är ute mycket påverkar det inte oss. Vi känner inte ens att november varit väldigt solfattig.
På väg tillbaka gjorde vi som vanligt en handlingsrunda.
5 december torsdag Tångesund 3 km promenad
En grå dag med lite revor i molnen. Utombordaren som vi påbörjat oljebyte på härom veckan fick nu resten av oljan som vi köpt i Henån och sen bar vi ner den till Moon. Genomgången av den interna vattenpumpen måste nu testas och vi sjösatte dingen, hängde på snurran och körkörde en sväng. Allt fungerade som det ska och snurran satte vi sen tillbaka på sin plats i kättingboxen där den har en huva över sig som skydd för det skvättvatten som ibland rinner ner.
Efter att ha gjort färdigt för avgång om några dagar gick vi upp till Elisabeth och Roger som bjöd på middag. Gott och som vanligt en massa båtprat.
6 december fredag Tångesund 6km vandring
Mera förberedelser för avgång på lördag. Vi kommer att segla ner via Marstrand till Göteborg och om prognoserna ser bra ut fortsätta till Helsingborg för julfirande med Björns mor. Det betyder att vi inte ska lämna prylar vi kan behöva närmaste veckorna Tångesund. När vi rensat undan en hel del så blev bara cyklarna plus lite till kvar.
Under dagens promenad gick vi förbi reklam för dom båda fiskaffärerna i Mollösund som båda håller öppet fredag-lördag. Räkor – varför inte, bra fredagsmat. Färska fina för en hyfsad peng bar vi hem tillsammans med ett huvud isbergsallad från Tempo.
7 december lördag Tångesund – Marstrand 13 sjömil 5,5 km vandring
Kuling från rätt håll och solsken betyder att det går fort till Marstrand. Vi startade strax efter nio och gick den inre leden mellan öar och skär. Trångt i lilla jungfruhålet, men svängen runt hålet bar inte så det var bara att susa igenom med öarna på ”armlängds” avstånd på båda sidor!
I kuling med brant sjö över Marstrandsfjorden var i glada åt att vindriktningen gav dryga hundra grader över båten…
Åt dagens lunch redan kl 12, väl fastknutna på Marstrandssidan, i sällskap med Kerstin som bor på Koön. Efter avslutande snabbfika tog vi färjan över till Koön och Kerstins hus för att med hennes bil åka till ett strövområde vid Tofta herrgård. Väl där möttes vi av julmarknad med massor av besökare – vi gick värdshus förbi med sikte på stigarna i naturreservatet. Sol, blåst och ljummet gör den vindpinade kusten till ett fantastiskt fint och omväxlande landskap. På väg tillbaka gjorde vi en snabb genomgång av julmarknaden med alla stånd som sålde allt möjligt. Vi som har allt behöver inte mer… Avslutade utflykten med en fika hos Kerstin innan vi tog färjan över sundet efter att ha handlat lite.
8 december söndag Marstrand
Prognosen hade rätt igen – morgonregnet började nästan på klockslaget nån timma före frukost och hela förmiddagen fortsatte inbäddad i regn. Den igår nordvästliga kulingen blev under tidiga morgontimmarna utbytt till syd och i nära kulingstyrka. Det är gott med en varm båt…
Till en sen lunch kom Ulla och Christer med sol, för att senare gå med oss på Luciaglögg hos Marys. Eftermiddagen ägnades helt åt glöggkalas i Lindas och Ludvigs lägenhet alldeles över Mary och Moon som ligger förtöjda tvärs över kajpromenaden. Hela familjen hade varit engagerade hela veckan i tillverkningen av allehanda julgodis och lyckats riktigt bra. Tre favoriter utsåg vi snabbt och det var dom för dagen bakade lussekatter med mycket saffran, kola med ordentlig sälta och nykomlingen för i år enligt Lovis – cornflakeschoklad. En massa glögg och en massa folk, varav vi inte hade träffat många, trängdes runt gottebordet till sena eftermiddagen. Vi försökte bara ta en av varje men… Nu lackar det verkligen mot jul.
Tillbaka i båten blev det en lugn kväll med lite skrivjobb med nytt regn utomhus och tilltagande sydvästvind i ett lite gungigt Marstrand.
A&B