20-08-23 Skepparholmen
17 augusti måndag Söderviken – Dyvik – Långvik på Möja 2 + 22 sjömil 9 km vandring
Stilla natt med blankvatten kring Moon. Trots den av Finlandsfärjor flitigt trafikerade Furusundsleden några hundra meter bort stördes vi inte av ljud eller vågor.
Lite skyigt när vi åt frukost men redan när vi tog upp ankaret var det sol från en nästan klar himmel.
Körde två sjömil till Dyvik marina där vi tankade HVO100, fyllde vatten och slängde sopor i miljöstationen.
350 liter fick vi i tanken och den mängden har vi förbrukat på turen Dyvik – Töre –Dyvik, en sträcka på 1200 sjömil. Moon drar ca en halv liter per sjömil varför motorn har varit igång sju hundra sjömil kan man tro. Högtryck är inte bara bra… Men även dagar med vind använder vi motorn ”in och ut” minst en timma totalt och det gör 62 timmar under tiden Dyvik – Töre – Dyvik. Justerat för detta blir statistiken lite trevligare, närmare bestämt 62x3liter ger 350 -186= 164liter. Plötsligt har vi ”bara” kört motor under 320 sjömil av dom 1200. Ibland tror vi att vi har en motorbåt, men detta är ju lite mindre än dom trettio procenten vi har som gräns för segelbåt…
Svag sydvind gjorde att vi började för motor från Dyvik rakt mot vinden i en dryg timma. När vi svängde mot öster söder om Ljusterö kunde vi rulla ut förseglen och stänga av motorn. Vinden var allt annat än jämn. Både riktningen och styrkan varierade hela tiden. Riktningen växlade fram och tillbaka mellan sydsydväst och sydost, mycket frustrerande när kursen är ostlig. Styrkan gick från noll till fem meter per sekund beroende på vad vi hade i lovart, fjärdar eller öar. En omväxlande segling som vi trots allt lyckades med utan motorstöd trots ibland spännande förutsättningar.
Till Långvik på Möja kom vi vid halv tre. Först hade vi tänkt gå runt till ostsidan, men när vi passerade Långvik såg vi fina nya betongpontoner där det bara låg en motorbåt. Svängde runt och in i viken där vi förtöjde längs på en T-ponton med perfekt längd för Moon. Inne i Coop butiken, där vi frågade om det gick att ligga på bryggan, sa dom att det var gratis i år eftersom anläggningen inte var färdig. Vatten och el saknades. Vi som just fyllt i Dyvik och laddat batterierna under dagens tidiga motorkörning tyckte förstås att gratis var perfekt, särskilt efter morgonens häftiga utlägg för diesel.
Vi satte på oss vandringsskor och stängde Moon. Låång promenad på bra skogsstigar som så småningom slutade i byn Ramsmora. Därifrån var det ”riktig” väg två kilometer till Långvik. Totalt hade vi avverkat nio kilometer när vi kom hem och gjorde en snabbvisit i Coop-butiken. Skogen bjöd på lite för hög värme, varför tempen i butiken kändes nästan väl kall.
Tillbaka i Moon blev det pocherad torskrygg med ris, ärtor och charlottenlöksyoghurt. För en gångs skull gick solen ner bakom träd
18 augusti tisdag Långvik – Rönnskärsflacket, Stora Nassa 9 sjömil + 3 sjömil med dinge 1 km vandring
Stilla och varm natt med för lite vädringsvind nu när vi låg tvärs vindriktningen vid brygga. Ingenting är bara bra! Frukost i sakta mak i väntan på vind. Alternativa planer diskuterades länge under frukost. Bristen på vind och sydvind de närmaste tio dagarna ger flera funderingar. Till slut valde vi att slösegla rakt öster ut till Stora Nassa och stanna där minst en natt. Vindarna får visa hur vi ska segla under tre dagar till OSK-mötet vid Malma Kvarn.
Kastade loss från bryggan med exemplarisk frånlandsvind. Gled ut för motor men rullade ut förseglen tämligen omgående. Nästan ingen vind, men den som fanns var sydlig och gav oss lite fartvind tack vare femtio grader över Moon.
Prick elva kom lite mera vind, helt enligt prognosen. Farten blev det dubbla, strax över fyra knop!
Vinden ökade successivt och efter en halvtimma gjorde vi dryga sex knop. Genast kändes det helt ok, särskilt som vinden vred och vi fick snabba sextio grader över Moon.
Strax före ett rullade vi in seglen och navigerade in i Stora Nassas skärgård. Ja det är verkligen en egen stor skärgård, isolerad en bra bit ut i havsbandet. Vi har inte besökt denna pärla tidigare. Vi konstaterade också att man ska besöka området efter den femtonde augusti efter fågelskyddsrestriktionerna släppt. Mer än halva området är förbjudet område mellan 1/2 – 15/8.
Det för området perfekta vädret gjorde att det fanns mer än tio båtar i området, men det är stort och med mängder av ankringsplatser. Vi ankrade på svaj i Rönnskärsflacket, ett område som ”sommartid” inte är tillgängligt. Helt ensamma, bara en masttopp en bit borta. Längs ostkustens skärgård ska man ha akterankare kan vi konstatera. Det finns så otroligt många förtöjningsbara platser där svajankring inte funkar. Vi hade det på vår tidigare Forgus, Lindisfarne, men ute i stora vida världen kom det inte till någon större användning, mest beroende på att där finns tidvatten…
Lunch och sen en dingetur runt i övärlden. Viken som SXK rekommenderar vid Gubben var ”belamrad” med fyra båtar. Sommartid är det vad vi förstår vid tjänligt väder fullt med båtar där.
Efter turen gick vi iland på ön närmast Moon för en promenad. Relativt lättgånget, men två klåvor med sly och träd komplicerade turen. På toppen satt vi en stund och beundrade övärlden. Som vi satt där flög en sparvhök bakifrån nästan på oss. Hen vände över vattnet och satte sig i närmaste lilla björk. Då konstaterade vi att det var en gök och ingen hök!
Vi hittade till slut passager förbi klåvorna och kunde återvända till Moon strax före fem för lite skrivjobb före middagsbestyr.
19 augusti onsdag Stora Nassa – Ekholmen vid Nämdö 22 sjömil ”fågelvägen”, 37 sjömil kryssad väg
Stilla natt med lite svalkande vind. Havsbandet bjuder på vind trots stiltje och för ankar får man den perfekt ner i förpiksluckan. Sol från en klarblå himmel och en massa dagg på däck när vi klev upp. Frukost i lugn takt i väntan på mer vind. Prognosens svaga sydvind kom vid tio och vi bestämde oss för att segla söder till Ekholmen. Visserligen ”bondkryss”, men med den svaga vinden var det bidevind som gällde för att få någon fart på seglingen.
Tog upp ankaret vid tio och navigerade oss ut mellan öar, skär och grund. Väl ute söder om Stora Nassa hissade vi storen och rullade ut båda förseglen.
Första slaget tog oss in mot skärgården i 240 grader (COG) med nästan inga vågor alls, och dom små var dessutom i fördelaktig riktning mot vår kryssvinkel. Slog och fick lite sämre vinkel mot sjön, som dessutom blev mera märkbar när vi kom långt utanför alla skär. Men 130 grader var vi nöjda med, särskilt som vi hade lite motström och inte använde centerbordet i den svaga vinden. Seglade bättre än en Arcona 38 som vi råkade komma parallellt med. Men dom var nog inte lika bra på trim som våra Arconakompisar i Göteborg…
Femte slaget, långt öster om Sandhamn, bar direkt mot Ekholmen. Vinden vred dessutom lite, varför vi fick en snabb 60 graders avslutning de sista fem sjömilen. Förtöjde vid Annikas bror Johans brygga vid femtiden efter en fantastisk fin seglingsdag. Tänk att kryss kan vara så trevligt.
Ingen var hemma på Ekholmen (som planerat) så vi fick en lugn avslutning på dagen i den svalkande sidvinden mot Moon.
20 augusti torsdag Ekholmen
Kvällens sidvind mot Moon la sig strax före midnatt och vi fick en tyst men varm natt. Lite skyar på himlen när vi vaknade, vilket vi var tacksamma för. Vi planerade att jobba ute hela dagen!
Frukost och sen på dagens dont, fixa sprickan i färgen kring styrbords vinsch på masten.
När allt var framdukat för jobbet kom Johan med sin Targa från stan. Vi hjälpte till att bära alla prylar och betongpåsar iland innan vi fortsatte med våra pyssel. Sprickan visade sig vara mellan vinschplattans (som är skruvad fast till plattan på andra sidan genom masten) spackel och mastens aluminium. Fogen slipades fram runt hela plattan och aluminiumytorna penslades med aludin för ytberednig före målning med Interprotect, en järnglimmerpigmenterad epoxifärg.
För att lättare komma åt plockades vinschen ner tillsammans med två maststeg och två knapar. Några små blåsor i färgen, bl a bakom ett av stegen, åtgärdades samtidigt. När vinschen var nerplockad passade vi på att serva den.
Dom skyddande molnen försvann under lunch och eftermiddagen blev lika solig och pressande som tidigare i veckan. Vinschplattan på babordssidan uppvisar inga som helst spår av spricka, vilket är underligt eftersom plattan är monterad samtidigt och på exakt samma sätt som styrbordssidan. Visar kanske på hur svårt det är att dra slutsatser av det man iakttar. Nåväl, även babordsvinschen plockades ner, men bara för att serva vinschen. Nu är äntligen alla vinschar på Moon genomgångna och fullservade för det här året.
Efter dusch i bastuhuset serverade Johan ”fördrink” på altandäcket till strandhuset nära Moon. Middag åt vi uppe i stora huset innan det var dags att ta kväll nere i Moon.
21 augusti fredag Ekholmen – Skepparholmen vid Malma Kvarn 8 sjömil 8 km promenad.
Stilla men varm natt. Otroligt att sova under en nästan helt öppen stor lucka och det trots det är för varmt. Är vi i Sverige eller? Tyvärr är luftfuktigheten hög med kraftig kondens på däck och 80% relativ fuktighet inomhus. Mer moln med klar himmel mellan tussarna jämfört med gårdagsmorgonens jämna grå täcke. Under frukost blev det mer blått än grått och värmen steg i solskenet. Snart blir det kallare och då klagar vi väl på det!
Sista tvätten hämtades ur torktumlaren och vi kastade loss för färd mot Skepparholmen där OSKs höstträff går av stapeln på lördag. Skepparholmen är Navis klubbholme som OSK kan abonnera.
Seglade med bara försegel runt Nämdö för att sen halvvindsegla tvärs över fjärden in mot Malma Kvarn.
Anlände till Skepparholmen mellan Värmdö och Ingarö före lunch. Det var gott om plats längs bryggan och vi fick en boj närmast Gatena, en stor ketch. Mottagningskommitté på bryggan tog emot våra tampar och hälsade oss välkomna. Lite snack med OSKmedlemmar som redan lunchade på bryggan, före vår egen salladslunch i Moon. Shaddock kom efter lunch och fick bojen bredvid Moon. Senare kom Galatea, så redan fredag eftermiddag är vi fyra större båtar och fem runt 35 fot. Det finns plats kvar för några lördagsanländare, men det började bli fullt. Vi lånade roddbåten och snurrade över till Värmdö för en promenad. Stort behov av motion då vi inte vandrat något de senaste dagarna.
Startade med en kort promenad till Malma Kvarn som ligger ett par stenkast från Skepparholmen mot väster. Därefter gick vi en lång tur mot öster ut på uddarna mot ”havet”. Inalles blev det åtta kilometer när vi var tillbaka vid roddbåten. Massor med blåbär som i vissa partier börjat torka och mellan varven stora fina mogna lingon.
På Skepparholmen satt flera besättningar kring borden på bryggan snackade om cruisings alla fördelar, men också naturligtvis en del om de problem som Coronaviruset orsakat seglare i olika delar av världen. Till kvällen åt vi middag i Moon medan några besättningar åt vid borden på bryggan, lite tjuvstart av morgondagens medlemsträff…
Stefan från Shaddock kom över för lite tjötande innan det var dags att ta kväll.
22 augusti lördag Skepparholmen
Regn från tidig fredagskväll som fortsatte med små avbrott till tidig lördagsmorgon. Fortfarande varmt och fuktigt, en fuktighet som ökat med regnet. Prognosens hårda vind från mitt i veckan har helt uteblivit. Under frukost ser vi lite blått mellan molnen. Framåt lunchtid var det åter blå himmel och lite lagom sydvind.
OSK-träffen övergick nu i lite mer ordnade mingelgrupper, men fortfarande en del tekniska diskussioner och visningar av Moon då och då. Under eftermiddagen kom ordförande med bubbel och då blev det än mer organiserat mingel med lite tal och musik.
Grillarna tändes och minglet övergick i matlagning och middag vid alla borden längs bryggan och på den upphöjda altanen. Vi blev till slut 39 personer vilket var nästan dubbelt mot hur många som var anmälda. Största anledningen till detta var att man inte visste om man skulle anmäla en för båten eller antalet i besättningen. Till nästa gång blir det nog klarare på webben…
Vid tolvslaget ebbade snacket på bryggan ut och några fortsatte i båtarna medan flertalet drog sig tillbaka.
23 augusti söndag Skepparholmen
Lite blåst från sydväst under natten och skönt svalt. Nästan mulet när vi klev upp, men igen klarnade det upp under frukost. Lite eftersnack på bryggan medan flertalet båtar avgick.
Björn lånade snurrebåten och körde iland för att hämta Peter, en Kryssarklubbare ur tekniska kommittén som vi diskuterar litiuminstallation med. Vi tre satt sen resten av förmiddagen, över lunch och en bit in på eftermiddagen och jämförde våra synpunkter på det ”litiumdokument” som vi jobbar på för SXks räkning. Efter kaffet skjutsade Björn iland Peter och vi gick över till Galatea för kaffe och lite fortsatt tekniksnack. Bestämde oss för att stanna en natt till för att klockan var mycket och vädret lite blåsigt för dom närmaste ankringsvikarna.
Middag i Moon med lite efterarbete. Till kvällen lite fortsatt snackande på bryggorna medan kvarvarande besättningar grillade.
A&B