20-07-19 Junkön
Vecka 29 13 – 19 juli Sandskär – Junkön 95 sjömil 50 km vandring
13 juli måndag Sandskär – Bergön 36 sjömil 2 km promenad
Regn under efternatten och morgonen, ett regn som sakta upphörde under vår frukost.
Göteborgsbåten Ontario gick mot Töre medan vi åt frukost, med vanlig semester har dom bara tre veckor på sig tillbaka till västkusten… Vi som har resten av livet på oss tog det lugnare i väntan på uppklarnande väder och mera vind. Dessutom skulle veckans blogg korrekturläsas och publiceras före avgång. Vid tiotiden klarnade det och en svag ostvind började dra.
Malön från Råå gick strax före elva och då var vi också klara. Hamnen är så trång att man inte ska gå ut med två båtar samtidigt. Vi behöll aktertampen i bryggan och lät vinden svänga runt Moon mot utloppet eftersom det inte var djupt tillräckligt brett för att svänga ut för motor. Gick galant och när aktern var parallell med bryggan drog vi loss tampen och höll aktern fri med motorn medan fören svängde vidare med vinden. Körde fram till enslinjen där vi svängde nästan nittio grader mot söder och ut mot vågorna. Vid sista pricken lovade vi och hissade storen, föll av mot ön Malören och rullade ut förseglen. Malören var inte målet, men vi ville ha bilder och dessutom bättre länsvinkel mot Töre som var dagens mål.
Mörka moln i söder med mycket regn och åska gjorde att vi föll av mot Töre lite tidigare än planerat, men fick dock några bilder på Malören. Länsade med centerbordet nere i den lite grova sjön under en timma, men sen gick det för långsamt med tanke på dom annalkande regnmolnen. Motorseglade in mot skärgården i nästan sju knop, vilket räckte för att hålla undan för åskan som drog strax nordost om oss in över land. Mullrade och blixtrade med mycket regn bara nån sjömil från oss.
Vi lyckades nästan helt missa regnet, bara lite drissel som biminin höll undan. Vinden som från början var helt ok, minskade hela tiden för att visa 0 meter per sekund på mätaren när vi kom innanför första ön. Problemet var att vid 0 vind över Moon kunde knott mm svärma kring sittbrunnen, inte helt komfortabelt…
Tog ner storen under full framfart mot mål tack vare den obefintliga vinden över båten, alltså som vanligt inget som bara är bra eller dåligt!
Vi stannade på Bergön i Töre båtklubbs uthamn för att i morgon gå dom sista nio sjömilen upp till Töre för handling och tvätt, och förstås rundningsbojen! Tilläggningen på Bergön var på fina flytbryggor med ett knappt tiotal båtgrannar, varav minst två finska. Gick en runda som blev en tur med rekord i mygg som tog sig in överallt. Hopplöst att skydda sig trots kapuschong på jackan och myggmedel.
Middag på sill och potatis var det som fanns till buds nu när förråden är på upphällningen efter en vecka i yttre skärgården utan butiker.
14 juli tisdag Bergön – Töre – Hindersön 9 + 22 sjömil 4 km handlingspromenad
En stilla regnskur på efternatten, mulet och ingen vind när vi vaknade.
Stålbåten bakom oss hade gått tidigt utan att vi vaknade och under vår frukost gick en båt till längs vår brygga. Perfekt, nu kunde vi förhala Moon akterut till en motorbåt som låg längst ut. Först hade vi tänkt vända Moon på plats, men avståndet till parallellbryggan var väl kort. Nu kickade vi ut aktern och Annika backade ut medan Moon ”automatiskt” svängde med aktern mot vinden ut på fritt vatten. Det gäller att samarbeta med naturlagarna! När Moon var ute på fritt vatten manövrerade Annika runt Moon och kom in med aktern mot bryggans lovartssida och hämtade upp däcksgasten.
Därefter var det motor mot den lilla nordvinden dom nio sjömilen uppför Törefjärden. Vi skulle både handla akutbehovet och dessutom runda den gula bojen vid Sveriges nordligaste punkt nåbar vattenvägen, i alla fall för båtar med mast. Lite småkallt i fartvinden utan sol.
Väl uppe i Töre fanns det gott om plats på flytgästbryggan. Den ”berömda” gula bojen på Sveriges nordligaste sjöposition rundar man när man angör hamnen, så mycket för den ”dramatiken”. Förtöjde och knatade iväg längs landsvägen till matbutiken i Töre by. Passerade över E4an mellan Haparanda och Luleå. Länsvägen till Kiruna gick vi på några hundra meter. Vi är verkligen i Norrland.
Matbutiken hade de akuta livsmedel vi saknade. Fil och äpplen till morgongröten. Ett bröd och lite grönsaker slank med. Tillbaka i Moon såg vi på åskmolnen i sydost och på de helt ointressanta omgivningarna kring hamnen. Bestämde oss för en hastig avgång mot söder. Det blev alltså ingen tvätt av kläder på Töre camping.
Nu hade naturligtvis den lilla nordvinden ersatts av en sydväst. Alltså blev det motorgång söder ut över Törefjärden. Åskregnmolnen täckte fastlandet i nordost och regnradarn hotade med regn även för oss. Men vår flykt söder ut lyckades över förväntan. Vi hade inte ens mulet, dvs ingen skugga på Moon under hela eftermiddagen, trots att det mullrade och regnade strax nordost om oss in över fastlandet.
Den lilla sydväst vi hade uppe i Töre blekte ut alt som oftast. Den enda vind vi kände var den fartvind som Moon skapade. Kryssade mellan massor av steniga öar och vid femtiden var vi framme vid vår tilltänkta ankringsvik på Hindersön i Luleås norra skärgård.
Sista timmen spred sig förföriska vitlöksdofter upp till rorsman när Annika förberedde kvällens middag bestående av Thailändsk kycklingryta, där huvudingrediensen förståss var kyckling, en kyckling som konserverats i Moon för mer än fem månader sedan. Det gäller att vara självförsörjande när färskförråden tryter.
Åskmoln och regn höll sig norr om oss och när vi ankrat satte vi oss i solstolarna på akterdäck och fick en välförtjänt ankardram. Sen blev det dusch i sittbrunn och lakansbyte före middag. Det är inte synd om oss!!
Dagens fågelskörd blev än bättre framåt kvällen, en havsörn alldeles som vi startat färden mot Töre, en flock kanadagäss och sen flög två tranor över Moon vid halv åtta på kvällen efter vår middag. Detta förutom alla måsfåglar vi sett under dagen.
Omgivningarna är så låga att solnedgången sett från vår vik som öppnar mot nordväst nästan ger nedgång i vattnet. Men vi fick inte riktigt en ren nedgång då lite mörka moln störde.
15 juli onsdag Hindersön 10 km vandring
Lugn natt utan vind eller regn.
Vaknade i solsken men med fortfarande upptornande moln in över land i norr och väster. Perfekt att ligga ute i skärgården, ankrade på platt vatten med naturen alldeles nära. Tranorna hörde vi flera gånger medan vi låg kvar i bingen. Frukost med en svag sydvind över båten. Efter förmiddagskaffet tog vi jollen iland för en promenad över ön. Massor med myggmedel och massäck behövdes för den rätt långa trippen.
Började med vägen över till sydsidan där det fanns vandrarhem med restaurang och en liten båthamn med fin bastu. Kanske blir bastun aktuellt efter Luleå shopping då vindprognoserna talar om sydvind för den närmaste veckan!
Fortsatte sedan till viken norr om vår stora vik, en vik som var nästan helt tillsluten och skapade ett fantastiskt varmt mikroklimat. Intog våra medhavda smörgåsar på en liten grillplats som troligen var privat. På vägen tillbaka besökte vi den lilla självbetjäningsbutiken och köpte en glass. Man plockade vad man vill ha och swishade sen betalningen. Inte en själ inom synhåll!
Många små båthus, bryggor och grillplatser kantade alla sidor av viken. Hindersön har varit bebodd sedan 1500 talet och är den enda ö där det fortfarande bedrivs lantbruk i Bottenviken, faktum är att det finns ingen ö mellan Hindersön och Arholma i Stockholms norra skärgård där det bedrivs jordbruk! Vad vi kunde se var det här mest slåtterängar som jordbruket bestod av. Vi såg ingen boskap och inga odlade fält. Inte heller på Arholma, för några veckor sedan, såg vi nån större jordbruksverksamhet, men dokumentationen hävdar att det finns.
Tillbaka i Moon blev det lite eftermiddagsfika innan Annika gav sig på skrovsidorna med oxalsyra och därefter avspolning. Perfekt att ligga i sötvatten och använda pumpen för kättingspolning. Obegränsad tillgång på vatten! Det blir fort gult och Moon såg ut som fula/gula ankungen. Efter behandlingen var liknelse med en vit svan mera träffande!
Akterspegeln blev också rengjord efter vår senaste sotrensning av motorn… Dvs vi kör då och då på nära maxvarv för att rensa systemen och då blir det lite sot vid vattenlinjen som då är en bra bit upp på akterspegeln när Moon gräver ner sig och rusar fram i över åtta knop. Ska bli intressant att se om HVO-dieseln minskar sotningen på sikt. Nu körde vi förmodligen mest ut beläggning ur avgassystemet som tillkommit vid körning på vanlig diesel.
När utejobbet var klart tog vi upp dingen på fördäck över förpiksluckan och drog oss inomhus i det lite kylslagna och blåsiga men soliga vädret.
16 juli torsdag Hindersön – Luleå 15 sjömil 8 km promenad inne i Luleå
Lugn natt med spegelblankt vatten. En svag nordan när vi vaknade till en jättesol som varit uppe sex timmar! Det är nästan sjukt hur fel kroppsklockan blir med dessa ljusa nätter.
Moon svängde långsamt runt när sydvinden började dra under frukost. Men sen blev det spegelblankt igen runt oss i viken. Strax före elva tog vi upp ankaret och körde långsamt ur viken. Kortet visade en småbåtsled med 1,7 m djup som var en avsevärd genväg. Med 25 cm extra vatten över sjökortsdjupet vågade vi prova. Smalt mellan pinnarna och botten var synlig trots det brungula vattnet. Ekolodet visade konstant 1,6 meter men bottnen var mjuk och Moon saktade nästan inte ner på tomgångsvarv. Normalt är vi lite drygt 1,5 m men i sötvattnet ligger vi 5 cm djupare. Strax blev det lite djupare och snart var vi igenom. Mötte en snurrebåt i södra entrén och dom såg ut som dom inte trodde sina ögon. Stor segelbåt med centerbord är nog inte vanligt här uppe.
Motorkörde över fjärden i svag motvind mot Luleälvens mynning. Många semesterlediga befolkade sandstränderna vi passerade. Märkligt att ha varit helt ”isolerade”, dvs ensamma i vår vik och sen bara förflytta sig fem-sex sjömil och det är fullt av båtar och folk längs stränderna. När vi säger fullt är det inte med bohusmått utan i förhållande till mängden på dom obefolkade öarna några sjömil ut där vi tillbringar mesta tiden.
Sydvinden gjorde att vi stängde av motorn och seglade uppför älven i sakta mak. Motströmmen ökade successivt och var en halv knop när vi efter sju sjömil uppför älven kom fram till storstan. Nu var frågan; skulle det gå att ligga i marinan med sina Y-bommar eller fanns det något alternativ. Reservalternativet var att ankra vid en liten ö utanför hamnen. Men först kollade vi betongpontonerna vid turistbåtsterminalen och där var helt ok för långsidesförtöjning. Helgens kommande lite hårda sydvind gör marinans Y-bomsförtöjning med vinden i sidan obekväm. Förtöjning i sydhamnen vid turistbåtarna med nosen rakt mot den kommande vinden är dessutom kostnadsfri, låt vara utan faciliteter som el och vatten. Bryggorna var befolkade med ungdomar som solade och badade. I en stor uppblåst badbalja satt nästan tio blandade juniorer med musik och drack för oss okända varor. Så snart vi gjort fast gick en sväng runt hela ”centrumön”, en halvö ut i Luleälven, och handlade lite mat på återvägen mot Moon. Rökt lax med nypotatis i sittbrunnen med en sol som sakta sänkte sig mot hustaken i norr.
Fyra isbrytare ligger i solen sydost om oss och väntar på nästa vinter. Det är lite speciellt att ligga förtöjd i Sveriges nordligaste storhamn.
Badandet pågick till framåt 23 tiden.
17 juli fredag Luleå sydhamn 9 km promenad till butiker under dagen.
Lugn natt vad beträffar väder… Men en och annan bil med maxljud på bashögtalare störde nattsömnen. Sen var det några tjejer som var nere och badade vid fyratiden. Inte var dom tysta heller. Men från femtiden sov vi bra fram till niotiden då det blev frukost. Turistfärjorna alldeles bakom oss stör nästan inte alls. Det är skillnad mot våra ensamma tysta ankarvikar, men å andra sidan är det långt till affärer från ankarvikarna.
Dagens dont – fylla på matförråden. I går hittade vi två matbutiker varav den första var lite väl tunn i sortimentet, den andra kompenserade med råge, så den blev dagens mål. Det var på vippen att vi behövde gå två turer men skam den som ger sig. Två ryggsäckar, två små kylväskor och tre stora kassar! Vi fick med allt, trodde vi… Det blev en runda till på eftermiddagen.
Det dröjde ända till framåt tvåtiden innan badlivet startade, och det märktes att dom flesta tyckte det var lite i svalaste laget i blåsten. Det var färre badare och dom stannade kortare tid än i går.
Björn hade tagit kontakt med Björn, en gammal kollega som bor i Luleå och under sen eftermiddag dök han upp vid båten. Det är lika otroligt varje gång man möter någon som man inte sett på många år, att det är så lätt att snabbt spåra in på gemensamma ämnen och minnen. Björnarna ventilerade en hel del gamla brorelaterade frågor och efter lite fika lämnade den förra kollegan oss och vi började med kvällsmålet. Men då kom vi på några prylar vi glömt. Iväg en tredje sväng för komplettering innan morgondagens avgång från Luleå. Tur att det var bara några hundra meter utefter kajen till den stora butiken.
Vinden låg på rätt bra och vår plan är att tidigt i morgon gå in till marinan för att fylla vatten innan vi ger oss ut bland öarna igen. Det är cirka 7 sjömil ut till mynningen och att slåss mot vind och alla fasta garn kändes onödigt. Vi låg med andra ord kvar och njöt av solen och dom under dagen gjorda promenaderna.
18 juli lördag Luleå sydhamn – Luleå marina – Junkön 11 sjömil 3 km promenad
Vinden la sig vid midnatt, men tyvärr la sig inte verksamheten i hamnen under natten. Det var tyst och stilla vid elvatiden när vi la oss, men sen kom det omgångar med lindrigt nyktra och ljudliga ungdomar för att bada. Funderade på att gå upp vid halv tvåtiden och flytta oss till marinan dit vi ändå skulle på morgonen för att tanka vatten. Vi stod ut till halv tre då vi klädde på oss och körde den korta biten till marinan. Förtöjde på utsidan av den inre vågbrytaren, marinan har inte plats för långa breda båtar.
La oss och sov till klockan sju då vi gick upp, tankade vatten, dammsög och lagade frukost, en frukost som avåts medan vi stävade ut mot havet längs en spegelblank Lule älv.
Kom fram till Junkön halv tio och upptäckte att vår tilltänkta ankringsvik är skjutmål för den lokala flygflottiljen på Kallax och därmed avstängd med ankringsförbud. Gick istället till den lilla gästhamnen och hoppades på plats. Vi var nog lite tidiga men såg en segelbåt som lämnade och det borde betyda att det fanns plats. Väl inne i den lilla baljan blev vi invinkade till en plats och med ankare mitt i hamnbaljan backade vi in mellan en segelbåt och en motorbåt. Lite grunt vid kaj för rodret, men med noggrann förtöjning låg vi ok mellan några stenar!
När allt var klart gick en motorbåt och lämnade en långsidesplats. Annika stegade och nära åtta meter längs bryggan, resterande fem meter fick inget bryggstöd men väl förtöjning mot den kommande vinden. Vi blockerade dessutom mindre för andra, jämfört med att ha ankaret mitt ute i hamnen. Nu gällde det att hinna ta upp ankaret och förtöja innan det kom fler båtar. Allt gick bra och så snart vi var förtöjda gick vi på promenad in på ön. Väderkvarn från 1700 talet och spår av jordbruk var förutom sommarstugebebyggelse behållningen. Det sägs bo några helårsboende och det finns tre fiskebåtar i verksamhet. Kring hamnen fann vi både fiskrökeri och försäljning direkt från båt av Östersjölax till mycket rimliga pengar. Som extra bonus såg vi en havsörn och hörde tranor trumpeta.
Före vandringsrunda var ett nyupptäckt problem med kylen ett faktum. Efter senaste avfrostningen häromdagen verkade den inte kyla ordentligt och vi kunde nu konstatera att något definitivt gett upp. Provade först att sätta en ny termostat på plats och gick på tur, men när vi var tillbaka var det ännu varmare i kylen trots att kompressorn surrade.
Kompressorn är från 2001 och likaså plattan på utsidan av skrovet. Kylplåten är ”ny” sedan 2015 liksom termostaten. Det mest sannolika är att kompressorn läcker och det går att trycktesta och kanske bara fylla om vi hittar någon under semestertid som kan… Det tråkiga är att systemet kan läcka vid diverse skarvar och lödningar som gjordes vid en reparation 2013, och då är nog enda alternativet att byta kompressor. Medan vi inväntar måndag för att börja ringa runt fick vi påsar med is från dom vänliga fiskarna. Vi som just fyllt kylen och det lilla lilla frysfacket vill ju inte behöva slänga mer än nödvändigt.
Kvällen avslutades med en bryggsväng och snack med båtgrannarna. Alla trevliga, vänliga och nyfikna på vår resa.
19 juli söndag Junkön 14 km vandring
Sol och frisk sydvind när vi klev upp vid åttatiden. Vi ligger med sidan mot vinden, men har brygghus alldeles i lovart. En svag rörelse när riggen träffas av byarna kan märkas, men hamnen är på läsidan av ön, varför vinden inte riktigt kommer åt. Vi hörde tranor och Annika fann två på strandängen innanför marinan.
Lite pyssel vid matbordet efter frukost. På grund av vår defekta kyl tar vi oss tillbak in till Luleå i morgon för att hitta nån mer beständig lösning än is. Vår fantastiska plats längs båthusbryggan är så bra att vi inte flyttar idag, särskilt som vi här får is av fiskarna. Vi höll oss kvar i båten medan båtarna runt oss lämnade under förmiddagen då det är lite trångt i hamnen innan vi går dagens promenad. Före lunch kom Aileza, Malöbåten från Råå som vi träffat några gånger, och dom parkerade utanpå oss.
Öns fiskare säljer både färsk och rökt fisk direkt från havet i närheten. Stora laxar och laxöring rensas varje dag och kan inhandlas för 120 kr kilot för filé.
Både Aileza och vi åt lunch och gick sedan på gemensam tur till andra sidan ön, den del av ön som är skjutfält. Men när det inte är några skjutövningar på gång får man gå på det smala näset och över sandöknen. Superfint väder med sydvind på uppåt 12 m/s blåste bort alla myggor och gav oss lagom vandringstemperatur. Fascinerande så mycket sand det finns här uppe. Men så är vi också rakt öster om Luleälven, en stor sandtransportör! På återvägen genom skogen stannade vi då och då för att mumsa blåbär. Det är inte särskilt gott om dom med desto godare.
Vi tog ett delbeslut i kylproblemet under eftermiddagen och beställde på nätet en kyl/frysbox som vi förhoppningsvis kan hämta i morgon. Vid marinan i Luleå ligger en tämligen stor SeaSea affär och enligt webben har dom en box i lager och dessutom med rabatt just nu. Eftersom det är semestertid och Luleå nog inte har så många som kan provtrycka och fylla vår kyl, köper vi en box som vi pratat om flera gånger att vi kanske skulle ha som backup. På så vis kan vi frysa egna klampar att lägga i ordinarie kylbox för kylning av mat. Tack vare isen från fiskarna har vi inte behövt kasta något ännu, men fyra före detta frusna torskbitar åker nog ut med skräpet i morgon.
Kallrökt lax, rökt idag, med kokt nypotatis och romsås blev en bra avslutning på dagen.
A&B