Lindisfarne – Forgus 37 – 7,5t (över 9t utrustad)
Att bli med båt… och en segling runt Sverige, plus höstsegling.
1998
1998 – ett nytt liv
Våren 1998 – Båtägare igen
Inför beslutet att åter igen bli segelbåtsägare hann vi vela flera gånger, ja flera år.
Varje vinter de senare åren dök frågan upp men lades till handlingarna gång på gång. Men så kom hösten 97 och Annika hade bytt arbetsgivare och Björn jobbade inte så mycket under sommarperioderna längre. Björns jobb hade sedan vi sålde vår egenhändigt inredda B31:a varit tämligen sommarorienterat. Nu sammanföll två förändringar som gjorde att en egen segelbåt kändes rätt igen.
Hösten 97 var inte ett stort år för begagnade båtar i den storlek och typ av båt vi fantiserade om. Men en Forgus37 fanns tillgänglig i Dalarö på ostkusten. Annika åkte dit och tittade och konstaterade att den var som ny (tre säsonger och välskött) men alldeles för dyr. Ännu en bordläggning.
I början av februari dök tre annonser upp över tänkbara objekt upp med visning samma helg. Nu gällde det att ta ställning igen, ska vi eller ska vi inte. Jodå, vi åkte för att titta på två av dessa tre och det som kom ut av dessa besök var endast att vi nu visste vilken typ av segelbåt vi ville ha.
Begagnad – Ja, för att alla minimikrav gjorde att vi inte kunde lösa ut en nyproducerad båt.
Centrumsittbrunn – Ja, vi sneglade på däcksalong – men det föll på prislappen.
Rollstor – Ja, en säkerhetsaspekt då vi två-personer-seglar 99% av tiden.
Grundgående – Ja, efter erfarenheterna med B31:ans 1,85 som gjorde många naturhamnar, kanaler och Danmark svårtillgängligt.
Nu satt vi där och ville köpa men hade inga objekt. Varför inte ringa o kolla om Forgusen blivit såld. Det hade den – men – köparens pengar var lite väl intecknade, kronofogden ville hellre ha dom. Så båten fanns kvar, men till samma pris…
Det var ju så att hösten/vintern 97-98 var en bra börsperiod och våra pengar hade vuxit till sig lite lagom för att räcka till båtköp. Då kom det stora missförståndet fram – Denna Forgus hade inte den grundgående kölen, utan stack 1.95m. Nu gällde det att ta beslut igen – köp eller inte, det löstes genom kontakt till Forgus-varvet som meddelade en acceptabel prislapp för ett framtida kölbyte.
Blir man fartblind, eller – vi var nu framme i ett sent skede i förhandlingarna och skulle allt klaffa så att vi hade en båt till sommaren, då fick vi lösa såna saker som – köp inte en båt på land utan att ha provat den i sjön, och – tvärtom. Vi löste det genom lite extra formuleringar på köpekontraktet. Värre var ju att vi inte seglat någon Forgus37:a. Det närmaste Forgus-kännedom vi hade var en 31:a som inredningsbyggdes i närheten och under samma period då vi byggde vår B31:a. Vågar vi?
Jomenvisst – vi törs. Och så började vi med torrsegling under en fjällvecka i april. På vägen till fjälls åkte vi en sväng till båten och fick då alla sjökort som tidigare ägaren använt för hemseglingen från västkusten. Det kändes helt ok att sitta i en fjällstuga och planera sommarens segling. Fjällutsikt med vidderna, solen och snön är ju inte helt olik havsvidderna.
Den 1 maj 98 tog vi över en sjösatt och nästan färdigmastad båt i Karlsunds marina innanför Dalarö. Efter en kort introduktionstur styrde vi ut på egna ben till första natthamnen på Ekholmen där Annikas bror Johan har ett sommarställe med egen brygga.
Vilken känsla!
I samband med resan till båten hade vi fyllt bilen med all tänkbar utrustning som skulle räcka tills vi kom hem med båten. Man har många användningsområden för en skidbox. Där låg en lånad jolle med motor tillsammans med sjökläder av alla slag. Inne i bilen fullt av sovutrustning, kastruller och bestick, böcker och kläder mm mm och mat.
Premiärhelgen gick alldeles för fort men vi hann i alla fall känna på båten under några dagar med underbart väder med både sol, vind och kyla. Helgen avlutades med förtöjning vid en ledig plats i Saltsjöbaden. Annikas far Bertil fick uppdraget att se om båten under två och en halv vecka tills nästa helgtur.
Den 20 maj var det dax igen för att segla av sig lite fladder i seglen. Annika åkte bil med goda vännerna Agneta och Anders Asplund från Göteborg till Saltsjöbaden och Björn anslöt direkt från Manchester. Vi fyra gjorde nu skärgården osäker under fyra dagar. Trots att det var sent i maj med sol och bra vind, men kallt, så är det få båtar ut på rastning jämfört med Göteborgsregionen.
Vi hann med en runda till Vaxholm, en sväng till Sandhamn, ett besök på Ekholmen igen och sen tillbaka till Saltsjöbaden. På Sandhamn kändes det precis som vid afterski, en varm glüwein i baren gör gott kalla dagar, även om det nu bara var båtfolk runt omkring.
Under denna helg erfor vi hur mycket vatten det kan rinna in om man inte stänger bottenventilen till handfatet på toaletten när båten lutar ordenligt för fulla ställ. Det var ju bra att det nästan är sötvatten i Stockholms skärgård.
För övrigt njöt vi alla i fulla drag.
Helgen tog slut och vi fick hålla oss två och en halv vecka igen till nästa tur.
Semestersegling 1998 12 juni – 11 juli
Stockholm – Göteborg
12/6
Efter att vi hade fyllt båten vid två resor från Göteborg med fullastad bil under våren anlände vi nu till båten med hjälp av X2000 och Saltsjöbanan samt apostlahästarna de sista 300 metrarna från Saltsjöbanans ändstation. Lämna bilen i Göteborg och endast förlita sig på kollektiva transportmedel från dörr till båt. Det kändes mycket speciellt.
Trots allt var dagen långt liden, så efter besök av Annikas far som bor på gångavstånd från båten var det kväll, första “riktiga” natten i båten…
13/6
Båten var skapligt stuvad efter vår två weekendseglingar, så det var i stort sett bara att kasta loss från vår tillfälliga hemmahamn med Grand Hotel Saltsjöbaden i bakgrunden och ge sig ut på Ingaröfjärden mot Nämndöfjärden.
Första etappen tog oss endast ut till Ekholmen, omedelbart söder om Nämndö, där Johan, Annikas bror, sommarbor med fru och tre barn.
14/6
Avgick fram på förmiddagen med destination Åland. Magert med vind, men vi kom över Kanholmsfjärden och norrut till Bockholmen och en fin vik där vi tog nattläger.
15/6
Kass väder med dis och regn. Kom endast till Furusund i den från NO friskande vinden.
16/6
Vaknade i Furusund med tjocka utanför båten. Från bryggnocken såg man inte ens Kryssarklubbens boj som ligger strax utanför bryggan!
Finlandsbåten hördes när den passerade i det trånga sundet, men var?
Frampå sen eftermiddag övergick tjockan i dimma så vi lättade och gick 3 Nm söderut till Stora Askö, en fin naturhamn. Vi hade nu övergivit planerna på Åland. Kuling rätt i näsan, dimma och sen hade vi lovat att vara tillbaka på Ekholmen om några dagar för att fira midsommar.
17/6
Seglade och motorerade förbi Vaxholm in mot Stockholm. Vi förtöjde i Saltsjöduvnäs vid Richards förträffliga brygga, Björns bror bor i hus med sjötomt och egen brygga!
Lånade bil och åkte in till stan och bunkrade stapelvaror för hela semestern. Säg inte att kullkastade planer alltid är tråkigt, eller “inget ont som inte har något gott med sig” osv… Hamnavgifter blir ju dessutom synnerligen minimala när man kan snylta på släktingar och goda vänner.
18/6
Nu bar det av österut igen, förbi Saltsjöbaden, över Ingaröfjärden, Nämndöfjärden och så var vi tillbaka på Ekholmen igen.
19-20/6
Båten stilla förtöjd medan vi firade traditionsenlig midsommar.
21/6
Avgång mot Göteborg! Seglade söderut i gråvädret. Bidevind till halvvind 10 – 12 m/s. Vi höll oss öster om huvudstråket så vi hade alla de kända öarna, Utö m fl, väster om oss. Efter en lång mörk dag och 37 Nm kom vi fram till Landsortsarkipelagen. Vi hade lite problem med ankarbotten, mycket ren bergbotten, men efter några försök kunde vi säkert knoppa in med värmaren, Webaston, på fullfart.
Varmt och mysigt, trots att vi hade hoppat över Mysingen…
22/6
Tidigt upp och iväg sydväst ut i Sörmlands fina skärgård med etappmålet Arkösund söder om Bråviken. Gråväder men med måttlig till ringa vind. Frampå kvällen och 42 Nm kom vi fram till St Anna Skärgård och Arkösund, med många ungdomsminnen i bagaget…
23/6
Söder ut genom St Annaskärgåden. Undvek E4:an och gick sydost mot Harstena där vi bara stannade för lunch och en promenad. Eftermiddagssegling söder ut förbi Fyrudden ner mot Valdemarsviken. Halvvägs in i viken har Björns mor en sommarstuga i Solberga med tillhörande brygga. Middag i sommarstugan.
24/6
Dagen ägnades åt samvaro på landbacken. På kvällen gled vi ut ur viken och hittade en fin nattvik på Örskär i vikens norrsida, alldeles vid mynningen.
25/6
Seglade ner mot Loftahammar med natthamn i Krokö. Här i krokarna har Annikas moster Kjerstin en sommarstuga. Men tyvärr har man byggt en bro, så vi kan inte komma fram till deras brygga. Moster med man och kusinbarn kom bilvägen och hälsade på i båten under eftermiddagen.
Ut i skärgården igen och ner mot Västervik och Spårösund. Hela tiden har vi ostadigt väder, kallt, blåsigt och mestadels lite regn. Men trots allt tittar solen fram nån gång nästan varje dag.
Passagen genom Spårösund väcker många trevliga minnen till liv!
Vi träffades här på Kryssarklubbens seglarläger, men det var en generation tidigare (-73).
Efter den nostalgitrippen var vi tvungna att ta natthamn. En fin klippa mot väster på Spårös sydsida blev en fin ankringsplats. Vi var ensamma så när som på en liten träsegelbåt med minimal ruff och två trötta och frusna ungdomar. Dom kom ombord i vår varma “sommarstuga” och berättade att dom tänkte segla till västkusten och studera… vi kände oss som 100 år!
Samtidigt var vi naturligtvis tacksamma för att det var vår båt som var stor, bekväm, varm, osv…
26/6
Vidare söderut. En bit norr om Kråkelund bestämmer vi oss för att gå över till Öland och Byxelkrok. En gråmulen och blåsig segling med bara lite regn!
Här hände det som inte får hända – ett sjökort i bunten med sjösportskort fanns bara inte på plats.
Vi befann oss i en av de mest krokiga lederna med en hel radda av små öar och skär öster om oss. Vi hade två alternativ att välja på, antingen vända tillbaka en bit och ta en säker passage österut för att sen kunna segla på kustkortet ner till Öland, eller snirkla oss österut till fritt vatten alldeles i kanten på sista sjökortet.
Vi valde snirkelvägen – och vi kan bara säga att det är mycket spännande att bara veta hur skärgården ser ut på ena sidan av båten… Det gick bra och senare dök det försvunna kortet upp på en helt annan plats.
27/6
Första soliga dagen!! Autopilot och solning på däck! Vem hade trott detta för några dagar sedan?
Vi seglade gennaker stora delar av sträckan ner genom Kalmarsund ner till Bergkvara som efter 65 Nm blev vår natthamn. En fin och välordnad hamn med fina strövområden och en hel del att titta på iland. Lite grund insegling så det gäller att veta var man är.
28/6
Åska och rätt kraftig vind och sjö från öster. Fin bidevind ner till Utklippan, men sen…
När vi några timmar senare skulle falla av “runt Blekinge” så hände det som brukar hända, vinden vred med oss naturligtvis. Vi fick dock en rätt kul och annorlunda segling det första kryssbenet. Vinden vred som sagt mot syd och vi fick nästan en sträckbog mot väster, med den kvarvarande kraftiga sjön från öster innebar detta att vi surfade på den gamla vågriktningen, en häftig känsla. Tyvärr varade detta bara första “västbenet”, när vi sedan slog tillbaka mot väster hade sjön anpassat sig till den nya vindriktningen och det blev vanlig, lite tung, Östersjökryss.
Efter 55 Nm kom vi fram till Trolleboda väster om Ronneby, där Björns moster har sommarhus.
Tillbringade nästan två dygn i släktens sällskap inklusive kusiner och kusinbarn. Vädret halvskapligt med ömsom sol och ömsom regn.
30/6
Söder ut mot Christiansö i diset och regnet. Motorgång i svag vind med sittbrunnskapellet uppe och spanande efter stora fartyg vid passagen av Bornholmsrännan. Trots en monoton sträcka på 50 Nm fick man inte koppla av långa stunder. Många fartyg med skiftande storlek och hastighet, en del otäckt snabba.
Kom fram till Christiansö i kvällningen och kunde faktiskt gå en promenad utan paraply! Vädret tillät till och med en HOF under en ek utanför värdshuset.
1/7
Efter promenad runt ön gjorde vi ett kort hopp sydväst ut till Allinge på Bornholm. En mysig liten hamn och by. Vi fortsatte efter en promenad runt Bornholms nordudde och ner till Rönne och dess stora marina, inte fullt lika mysig. Dock väl skyddad och bekväm. Middag på byn. Det Danska köket är inte fel.
2/7
Tillbaka mot Sverige och Kåseberga som i den rådande vinden låg minst dåligt till. Nu blev vi påminda om att vi har en djup köl. Det går minsann inte att komma in i alla Skånes små fiskehamnar om man sticker ca 2m. Och flera danska hamnar, och smålandsfarvattnen… frågan om kölbyte dryftades länge den kvällen. Dessutom kunde vi konstatera att vår båt med sin bredd på 3,5m hör till kategorin – stor båt – i denna landsända. Vi fick tränga oss in mellan stolparna som fungerade som akterförtöjning. Det är bra med en avbärarlist längs skovet som dessutom är metallskodd.
3/7
Kryss vidare väster ut förbi Ystadsbukten och alla fiskeredskap som ligger eller står långt ut från land. Störar går väl an, men bojar som markerar ytgarn upptäcks sent i den gropiga sjön. Men som väl är upptäckte vi alla som låg i vår väg. Natthamn öster om Trelleborg, i Gislövsläge efter 50 tuffa krysssjömil.
4/7
Uppe med tuppen för att försöka nå Helsingborg innan kvällen. Mycket passande för att klara snabbfärjorna mellan Trelleborg och Tyskland/Polen. Falsterbo kanal passerades utan problem, men ute i Öresund fick vi inte bara den vanliga motvinden utan även motström.
Kontaktade Björns bror, Richard, och mor i Helsingborg för att meddela att vi har två knops motström så vi blir nog två timmar sena. Svaret blev “varför det”. Jaja, är man som Richard van vid att åka motorbåt i 35 knop så spelar naturligtvis två knops motström ingen roll, men för oss är det mer än 30% av vår marschfart och inte under 5% som för vissa…
Nåväl vi kom så småningom fram till Helsingborg efter 53 Nm. Tack vare den tidiga starten var vi framme i god tid för middag och samvaro med mor/svärmor som bor i Helsingborg, och bror/svåger som var ute på demovisning av den nya Sunseekern runtom i Skandinavien.
5/7
Helsingborgs norra hamn. Fram på dagen kom Agneta och Anders, våra vänner från Göteborg för att segla med oss genom Danska vatten hem till Göteborg. Efter diverse omstuvning i båten, det skulle ju plötsligen gå att sova i förpiken, var vi klara. Sen eftermiddag startar vi och går över till Helsingör.
6/7
Startar norrut i nordlig hård vind ca 12-14 m/s. Efter några timmars tuff kryss norr ut, mot ström och vind och med nya besättningsmedlemmar, delvis utan sjöben, bestämmer vi oss för att följa med vind och ström tillbaka ner till Ven. Snacka om skillnad! Bidevind i motström med 4 – 5 knop över grund till medvind och medström, lugn gång och 8-9 knop över grund.
Vi var av naturliga skäl snabbt nere vid Ven, förtöjde i östra hamnen och hann med en lång promenad upp till Brahes observatorium och sen norrut mot kusten och stranden söderut tillbaka till båten.
7/7
Vinden fortfarande hård men något mera på NO och strömmen inte lika kraftig. Men en hård dag med ständig kryss och flera vindökningar med tillhörande revningar av segel. Suveränt med rullsystem även på storen. Kom till Gilleleje fram på eftermiddagen efter 25 Nm. Gilleleje är typiskt danskt småmysigt med kro, frukostbröd och “de hele”.
8/7
Lång och fin segling upp till Anholt. Vädret betydligt bättre, lagom med vind och dessutom halvvind. Kom fram rätt sent efter 60 Nm, men vad gör väl det så här års när det nästan inte blir mörkt. Klämde in oss med en kryssarklubbseskader som närmaste granne.
9/7
Avgick rätt tidigt för ytterligare en lång etapp, 55 Nm till Säby. Rätt fullt i hamnen, men vi fick plats längs den yttre bryggan och behövde inte ligga utanför någon båt (fick heller ingen båt utanför oss).
10/7
Säby – Österby på Läsö, en slö kort etapp på bara 25 Nm. Många båtar som vanligt och här blev det att ligga som fjärde båt. Det visade sig vara väldigt lyckosamt, bryggan var nyimpregnerad… Vi hade inte velat ligga innerst mot bryggan!
11/7
Fin avslutande gennakersegling hem till Göteborg och Krossholmen.
Vi summerade vår första långsegling som blev 850nm med merparten kryss, kuling och näst intill kuling, mycket regn och kallt. Trots detta var vi klart nöjda med 33 dagar på sjön, seglingen och att vi nu äntligen hade startat vårt nya liv med att återigen vara segelbåtsägare.
Höstens seglingar 1998
Semesterseglingen slutade den 11/7 och vi har börjat jobba igen.
Vi bor en halv timme från hemmahamnen och med lite planering så är det lätt att varje fredag eftermiddag köra direkt till båten för att starta helgens segling så fort som möjligt.
Med facit i hand så var det inte många helger vi missade denna första höst som varade till den 25 oktober.
Under resterande två julihelger hann vi att segla till Ljungskile för att vara med på bröllop och en tur upp till Bohus Malmön. Ljungskileturen bjöd på fin segling mellan öarna med fallvindar som extra krydda.
Seglingshelgen till Bohus Malmön, via Marstrand, gav det första provet på hur Skagerack kan se ut när det blåser friskt.
Som väl var höll sig vinden på väst – sydväst som möjliggör halvvindssegling både upp och ner längs kusten. Det är ju dessutom hyfsat ljust frampå kvällskvisten i juli så det gör inget om seglingsdagen blir lång. Sträckan Bohus Malmön och hem är 49 Nm.
Under fyra seglingshelger i augusti susade vi fram och tillbaka längs kusten.
Första helgen en kortdistanstur bland de närliggande öarna.
Andra helgen en tur till Bua där vännerna Agneta och Anders har ett sommarhus. Där bodde vi också i tre år,74-77, och bland annat inredningsbyggde vår B31:a.
Tredje helgen seglade Björn med Anders och Ulf Bramsby till Henån – Ellös för att besöka båt- och prylmässan Öppet varv. Annika var på egen tour med sina arbetskamrater och rattade en Jaenneau 421.
Sista augustihelgen återigen en rundsegling i närskärgården.
September började med en dagstur där Björn “rastade” några arbetskamrater några timmar medan Annika seglade med jobbet på en skuta i norra skärgården.
Andra helgen, också en endagstur, njöt vi av fin segling i södra skärgården med kryssfocken hela tiden. Seglingen blir löjligt enkel, det är som att köra buss – bara svänga när andan faller på. Efter koll på medtrafikanter och sjökort förstås.
Tredje helgen – en sväng till Käringön. På vägen dit hämtade vi grannen Bettan som har sommarhus på Stocken. Vi sälnavigerade i vattnen norr om Käringön, det är verkligen fullt av säl här. Nån vind var det dock inte så Bettan fick nöja sig med motorgång.
Fjärde helgen, det är nu det händer… En tur i södra skärgården i grått disväder. Inte för att försöka förklara bort dagens misstag, men vädret var sånt. Vi hade i alla fall både sjökort och Kryssarklubbens flygfoto framme över vattnen runt Måvholmeskär. Och i fjärden finns ett grund på 1,7! Det hittade vi – med ett köldjup på 1,95.
Där stod vi bra. Som sagt, gråväder, nästan sånt som man kan höra allt på långt håll över vattnet. På gott och ont – vi såg bara en båt i vår närhet och den verkade inte lagt märke till oss. Hur skulle vi komma loss?
Det gick inte att bara köra oss loss. Som tur var drog det fortfarande lite i vinden så vi hissade alla trasor och rättade med motors hjälp in båten så vi fick halvvind.
Med väl skotade segel var det bara att hoppas på att krängningen skulle räcka för att kunna köra loss – det funkade. Allt var helt inne i båten så det var bara att vänta till upptagningen för att se efter märken på blykölen.
Oktober – sista månaden i sjön och med avslutning i Henån för att lämna båten hos Forgus-varvet.
Första helgen efter grundstötningen slickade vi såren med en tripp till Mollösund. Det var tämligen tomt i hamnbassängen och samhället är fullt av fina gamla hus och gränder.
Andra helgen blev det bara en dagstur med lunch på Galterö.
Tredje helgen och sista seglingen för året blev då till Henån via Gullholmen för att lämna båten för vinterförvaring och en del arbeten. Gullholmen har också en fin samling hus att gå runt bland. Så här sent på året är det inte mycket verksamhet utan man kan njuta av ensamheten samtidigt som dom man möter är lättare att språka med när det inte är så mycket annat som stör.
Avmastning och upptagning gjordes av Forgus och vid senare inspektion av kölen syntes vår grundkänning som ett rejält skrapmärke på nedre kanten av kölen.
Vårt susande härs och tvärs i den västkustska skärgården resulterade i nästan 680 sjömil fördelade på 21 seglingsdagar och 15 övernattningar.
Totalt för året blev det 55 övernattningar i båten, 61 dagar på sjön och 1600 sjömil.
Annika & Björn
Lindisfarne
www.sailaround.info