190922 Bohus Malmön
Vecka 38 16 – 22 september 2019 Tångesund – Bohus Malmön 93 sjömil + ca 20 km vandring.
Ny vecka, nytt väder och nya utmaningar. Efter stormvindar kommer stiltje, nästan.
Fantastisk tidig höstvecka med mycket sol och gäster i båten.
16 september måndag Tångesund
Dagens dont innan Asplundarna kommer var att slipa ”epoxykragen” för skyddsbeslaget över hjärtstocken och därefter satta beslaget på plats. Det gick utmärkt att få loss formen som bestod av ett avloppsrör med en slits i. Bara att tvinga in ena sidan bakom den andra. Röret hade en tunn plast för att förhindra att epoxyn greppade i plasten. Sen var det bara att slipa ner kragen och den nysatta korken runt hålet jämt och snyggt. Sista momentet fastsättning nöjde vi oss med att bara låta fästmassan hålla beslaget på plats utan skruvar.
Ett litet dont till var att handla matvaror så en tur till Henån efter lunch stod på programmet. Vi kom tillbaka till Moon bara 10 minuter före Anders och Agneta navigerat ända fram per bil.
Med sig hade gästerna nykokta kräftor med tillbehör som vi intog liggandes kvar vid bryggan. Mycket gott och mycket snack.
17 september tisdag Mollön – Dyrön 23 sjömil
Efter en god natts sömn och frukost lämnade vi med sikte på Stigfjorden och sen antingen norr- eller söderut. Vinden på kusten var fortfarande rätt stark och den räckte ända in bakom både Tjörn och Orust. Lagom som vi passerat Skåpesundsbron var det lunchdax vilket gjorde att vi ankrade i lä av ett högt berg i det soliga och hyfsat varma vädret. Genom sundet kom en båt under tiden vi låg där och det var New Adventure, en båt vars besättning vi mötte häromveckan i Björholmen. Dom gjorde en sväng runt oss, sa hej och fortsatte sen söderut.
När lunchen var avslutad valde vi också södersvängen och satte segel med sikte på Dyrön. Det blev en riktigt fin försegelsegling i stundtals hög fart på platt vatten ända fram. Just i inloppet till sydhamnen kom vi ikapp New Adventure som gått tätt på Tjörn medan vi gått ute i Hakefjorden. Angöraren intogs i Moon tillsammans med besättningen på New Adventure. I halvtid fick vi gå ner från sittbrunnen då en ordentlig hagelskur kom från den annars helt blå himlen.
Under seglingen hade Annika förberett middagen som bestod av lamm, ugnsbakad potatis och purjo/champinjonröra. Inte helt fel…
Kvällen avrundades med en promenad över till västra sidan där solen just gick ned med Åstol i förgrunden.
18 september onsdag Dyrön – Åstol – Grötå 18 sjömil + 5 km vandring
Sol och spegelblankt vatten när vi vaknade. Förra veckans blåsning är nu definitivt borta.
Sen avgång efter fika på kajen i det flödande solskenet, men först efter att ha avverkat den norra promenaden och en bit av den södra. För att byta miljö gjorde vi ett kort hopp för motor över till Åstol. Där gick vi en runda bland husen varefter vi intog lunch, återigen i sittbrunnen och med strålande sol. Frågan runt lunch var åt vilket håll vi nu skulle segla i den labra nordvästliga brisen. Ut på kusten i motvind och därmed tämligen svalt eller följa den mer och mer till vår fördel vridande vinden tillbaka öster om Tjörn och en bit upp längs Orust. Så blev det, dvs på insidan av Tjörn och Orust och det blev återigen segling på platt vatten utefter Tjörn ända fram till broarna där lite motorstöd behövdes en stund när vinden vred emot. Över Askeröfjorden och fram till Svanesund kunde vi sedan segla, även om det var med små marginaler vi passerade två av uddarna.
Bästa och nästan enda naturhamn innanför Orust är på Grötå, där vi inte varit sedan tidigt 80-tal. Ön finns med i Kryssarklubbens hamnbeskrivningar som en utmärkt långsidesplats, dvs det går att ligga direkt på bergssidan förtöjd i bergöglor på lämpliga ställen. Måste provas. Sist vi var där hade vi en 31 fots båt men som stack 1,80.
Det gick utmärkt och enda incidenten var att motorns kylvatten blockerades totalt av en av dom talrika brännmaneterna som samlats i den lilla viken. Nu hörs det omedelbart när motorn saknar kylvatten så inget hände då Annika omedelbart stängde av. Sen var det bara att rensa sjövattenfiltret, ett filter som delvis släppt igenom maneten, men det mesta kom med upp tillsammans med filterinsatsen. Provkörningen visade att inget hänt med impellern.
Dagens middag bestod av rökt lax med grönkålsröra som Asplundarna haft med sig. Egenodlad grönkål och lax från hovleverantören Börje i Bua. Mycket gott.
Vi hann med att gå upp på berget för att se solen gå ner bakom träden på Orust.
19 september torsdag Grötå – Gullholmen – Tångesund 33 sjömil + några få kilometer vandring.
Väldigt stilla natt och solen steg sakta upp över trädtopparna. Den utlovade ostvinden hade börjat men knappt så det kluckade mot skrovet. Efter frukost bestämde vi oss för att fortsätta norrut för att runda Orust i hopp om att kunna segla efter nordudden då vinden skulle vara nordlig under eftermiddagen. Det fungerade inte riktigt hela tiden då vinden var för svag. Men vackert är det att gå i sunden med solen som ger en extra dimension åt upplevelsen av detta båttomma vatten.
Väl framme i kustbandet stannade vi till på Gullholmen för en promenad. Hamnen var nästan tom på gästande båtar och många hus står redan tomma i väntan på nästa sommarsäsong. Vindutsikten för resten av dagen bjöd bara till motring i leden söderut och efter lite velanden beslutade vi enhälligt att fortsätta ända hem till ”vår” brygga.
Väl framme vankades ugnsbakad torskrygg som legat i saltlag, kokt potatis, gröna ärtor och romsås. Vi har inte haft några matproblem på den här turen, det brukar vi inte ha men det blir gärna lite extra gott när vi har vänner ombord.
Kvällen avslutades med en promenad till en närliggande kyrkogård som nog har Sveriges finaste utsikt. Många gamla gravar som det på en skiss visade att det inte längre finns någon anförvant som tar hand om. Betyder förmodligen att det blir många lediga platser…
20 september fredag Tångesund + kort promenad
Asplundarna packade sina pinaler efter frukost och lämnade oss med sikte på barnbarnen i Landvetter.
Tack för trevliga dagar och på återseende.
Vi tog snart en tur till Uddevalla för att köpa fler golvplattor, nu även till den förliga sängbotten. Dom gamla ribbottnarna har tjänat ut och dessutom luktade dom flexibla gummikopplingarna riktigt mysko när dom blev lite varma. Vi har ett element under kojen där fram och har känt den mystiska doften flera gånger men trott att det varit damm på elementet.
Väl tillbaka hade klockan runnit iväg så installationen fick vänta till morgondagen varpå vi sov i akterkojen istället. Den har bra ventilationsmöjligheter men är svår att få tillräckligt mörk, framför allt för Annika som vaknar med ljuset. Akterkojen använder vi mest då vi är under gång flera dygn i sträck. Det är väldigt obekvämt att sova för om masten under segling.
Gissa om vi åt rester till middag. Inget är som ”left overs” från gästmiddagar.
21 september lördag Tångesund – Hermanö 6 sjömil + 5 km vandring
Upp tidigt och full fart på att formsåga plattorna till förpiken. Det gick åt lite extra tid för att anpassa dom två små fläktar som hittills kunna ligga lite på ”lösen” under ribbottnarna, men som nu behövde försänkas en bit för att golvplattorna skulle få bästa stöd. Just som vi var klara kom vårt värdfolk tillbaka i sin motorbåt. Dom hade varit på Slussen, ett välkänt ställe på andra sidan Orust som drar till sig artister. Deras kväll hade varit fullt godkänd.
Vi gjorde ett sista ryck med iordningställande och sa hej då till Roger och Elisabeth, nu ser vi dom nog inte förrän i december.
Vinden var svag men tillräcklig för att driva Moon i rätt riktning och med lite hjälp av medström seglade vi norrut mot Gåsö förbi Gullholmen. Men i höjd med kryssarklubbsbojarna syd om Gullholmen såg vi att två av tre bojar var lediga. Ner med seglen och tog den södraste bojen. Klockan var inte mer än halv fyra så vi dingade in till närmaste brygga och gick en av stigarna ut på västsidan av Hermanö. Bara 5 kilometer blev det men tog nästan 1,5 timme. Det går inte att gå fort upp och ner på berget och över skrevor på en smal ibland våt stig. Nyttigt är det dock att just gå med hög fotföring och ojämna avstånd. Bra för både balans och muskulatur. Varmt var det så ett tag var vi nästan inne på att ta ett dopp när vi var tillbaka – nästan alltså.
22 september söndag Hermanö – Bohus Malmön 13 sjömil + 8,5 km vandring
Helt ostörd natt. Istället för dom vanliga tamparna vi brukar använda till bojen uppgraderade vi den här gången och använde den snubberlina vi annars har till kättingen vid ankring. Allt för att slippa höra tamparnas gnissel trots väldigt liten rörelse. Det funkade.
Platsen är populär och på morgonen låg totalt sex båtar i viken. Gårdagkvällens lätta dis/dimmoln var borta under natten men morgonen var grå och med en mycket svag bris från ost.
Frukost i lugnt tempo medan vi konstaterade att våra båtgrannar var lika långsamma. En Norsk Sweden Yacht (45 fot), en Malö 40 en HR44 och en Najad förutom en mindre segelbåt. Båtarnas medelstorlek har verkligen gått upp!
Vi nyttjade den stilla förmiddagen till lite båtputs innan vi vid tolvtiden släppte bojen och gled vidare norrut. Det var mer vind än under gårdagen så det kändes att Moons välputsade botten gjorde nytta. Inte för att båten axar särskilt snabbt men med ren botten och inga vågor så känns även en liten fartökning.
Det var riktigt många båtar ute och vi kan konstatera att vi inte vill vara på den svenska västkusten under kommande somrars högsommar. Det är inte roligt att möta seglande båtar som inte kan väjningsreglerna och det under eftersäsong. Vi kan bara föreställa oss hur det ser ut under en normalsommar med alla motorbåtar med olika ljud- och hastighet i kombination med segelbåtar i trånga sund.
Av och till gick seglingen fort och efter tre timmar var vi uppe vid Bohus Malmön där vi tänkt stanna för att se om Kicki och Staffan med båten Balance var hemma. På väg in till hamnen ser vi plötsligt Stundom med Bill och Birgitta ombord liggande i marinan. Vi visste att dom skulle gå hem under eftermiddagen. Hem ligger inte långt från Malmön men ändå. Strax efter vi lagt till i gamla hamnen kom dom gående för att säga hej innan dom drog vidare. Vi ska försöka ses lite längre då vi är på väg söderut igen.
Kicki och Staffan visade sig vara på väg hem och vi beslutade ses i morgon eftermiddag/kväll då både vi och dom var lite trötta. Vi hade då just avverkat en mycket trevlig vandring runt nästan hela Malmön och dom hade kört barnbarn till Landvetter. Malmöns stenbrott fascinerar och solen gjorde sitt bästa för att vi skulle få fina bilder i den lågt stående solen.
I morgon startar hummerfisket – och det betyder att vi nu kommer att segla i slalom mellan alla flöten några veckor framåt.
A&B