Kommunikation
reviderat april 2016

Vi velade länge mellan kortvågsradio och satellittelefon och valde till slut en kortvågsradio som vi installerade just innan vä lämnade Sverige 2005.
Sen dess har vi flera gånger tittat på satelitkommunikation men inte verkställt något nyinköp.
För att bruka en kortvågsradio krävs en licens, antingen amatör- eller/och marin licens.

Utrustningen vi satsade på till Lindisfarne var en Icom 706 som är en amatörradio men som fungerar lika bra för marinfrekvenserna efter “öppnande” av dessa (görs av leverantören på begäran).
I Moon har vi en Icom 718 som vi köpt bätttre begagnad från en seglare i Sverige.

Akterstaget fungerar som antenn och är isolerat i båda ändar.
Mellan radio och akterstag sitter en antenntuner vars uppgift är att elektriskt modifiera längden på antennen så att radiovågorna skickas ut med största möjliga styrka oavsett frekvens och verklig längd på staget.
Det som lockade oss mest till att installera en kortvågsradio var möjligheten att kommunicera via email, vilket i och för sig också funkar via en satellittelefon men till helt andra driftkostnader.
För att nyttja email via radio krävs ett Pactor modem.
Vi har efter flera års användande konstaterat att vi inte velat vara utan kortvågsradion, speciellt inte sedan vi också kommit igång att använda radion för att prata med andra seglare på avstånd då inte VHF-radion räcker till.
Några få gånger hade det varit bra att ha en satellitkommunication också och i framtiden kommer vi nog att komplettera teknikhörnan med en sådan.
Vi har ju redan seglat i områden med svåra radioförhållanden och långt mellan landstationerna och inför nästa “ödemarks” segling ökar vi nog säkerheten vad gäller kommunikation med en satellittelefon.

Några rader om mailprogram, satellittelfoner mm:
Sedan 2014 finns Iridium Go som verkar lovande…
En satellitmottagare delar ut signalen via WiFi till dator eller smart telefon.
Verkar vara det självklara alternativet för båtbruk.

Budgetvarianten för satellittelefoni är Iridium.
När väl telefonen är inköpt ska man veta vilket mailprogram man avser att använda då simkortet ibland måste “höra” ihop med det valda mailprogrammet.
Vissa mailprogram kostar, andra är gratis.

Har men redan en amatör- eller marinradio-adress så fungerar telefonen utmärkt via dessa “radio”mailprogram såsom Airmail eller RMS-Express.
Kombinationen satphone och en kortvågsradio för prat är nog det ultimata.
Kom ihåg att telefonen i denna kombination ersätter det onödigt dyra Pactor-modemet.

Länk till Bilder – El, Kommunikation

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Comments are closed.