Försäkringar Hälsa & Myndigheter
reviderad december 2016

Läs också –
Underlag till artikel i Odyssé om Folkbokföring, Pension, Skatt o Sjukregler
Läs också –
Artikel i Odyssé om Folkbokföring, Pension, Skatt o Sjukregler

Försäkringar

Vi hade redan på planeringsstadiet bestämt att inte lämna Sverige/Europa med mindre än att vi hade råd att teckna försäkringar för både båt och oss själva.

Båtförsäkringar är ett komplicerat område med för många parametrar, så det området lämnar vi till något annat forum. Det enda vi kan bidra med i det ämnet är att läs villkoren om och om igen och tänk på att utländska försäkringar inte behöver följa svensk försäkringslagstiftning som vi svenskar har i “ryggmärgen”.
– Själva har vi sedan 2005 bytt bolag två gånger av olika anledningar varje gång. Första gången för att kontakten med försäkringsgivaren blev så krånglig, andra gången då det kändes som vi valt en för billigt bolag (andras skaderegleringsproblem pekade i en riktning som gjorde att vi funderade på om den verkligen skulle ersätta någonting vid skada).
Sedan 2010 har vi bitit i det lite dyrare äpplet och tecknar numera försäkring hos Pantaenius Sverigekontor.
Pantaenius Sverige
Många delar i villkoren är helt outstanding jämfört med andra försäkringar i samma prisklass, för att inte tala om dom billigare varianterna.

Personförsäkringar är enklare – här är det fråga om en rese/sjuk- och olycksfallsförsäkring som alltså ersätter utgifter i samband med läkarvård för en skada som uppkommit genom olycksfall eller akut sjukdom.

Här ska man givetvis också jämföra villkoren och några skillnader att peka på är
– Ersättning i samband med bitskadad tand (som alltså inte har med en olycka att göra)
– Åldersgräns för att få teckna försäkringen samt
– Vad som gäller för anhörig vid hemtransport respektive återfärd till båten.
– Resor generellt på torra land
– Ansvarsdel

Alla svenska försäkringar vi tittat på förutsätter att man är inskriven i nordisk försäkringskassa och att det bara går att försäkra sig ett år i taget, alltså ingen automatiskt förnyande.
Att man måste vara inskriven i försäkringskassan beror bl a på att det är upp till försäkringsbolaget att besluta om hemtransport i samband med vård/rehabilitering. Kostnaderna för f-bolaget minskar efter hemtransport då den vanliga vårdapparaten då tar över f-bolagets utgifter.
Det är viktigt att försäkringen också omfattar en ansvarsdel.
Båtförsäkringens ansvarsdel omfattar nästan aldrig resor “utanför båten”, mer än möjligen till och från båten vid hemresor.

Sedan 2011 har vi tecknat personförsäkring via TopSails och även testat att den fungerar i samband med en sönderbiten tand.
Utlovad ersättning kom snabbt, dock efter en hel del pappersexcersis.
Varje skadehändelse ska rapporteras på samma sätt oavsett storlek och allvarlighetsgrad.

Titta på – http://www.topsailinsurance.com/travel-insurance/yachtsmans-travel-insurance.html

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Comments are closed.